Meer vrouwen bij nieuwe straatnamen

De motie Ere wie ere toekomt – Meer balans in straatnamen van D66-raadslid Charlotte Bos is unaniem aangenomen. Tijdens de raadsvergadering bood mevrouw Neeteson een petitie van inwoners aan als ondersteuning van de motie. Het college geeft voortaan bij nieuwe straten de voorkeur aan ondernemende vrouwen die een betekenisvolle rol in onze geschiedenis hebben gespeeld.

Scheve verhouding

Straatnamen zijn niet zomaar uit de mouw geschud. Over het algemeen zeggen ze iets over de stad of het dorp, bijvoorbeeld vernoemingen naar belangrijke en prominente personen. Onze gemeente telt ruim 600 straatnamen met een scheve verhouding in vrouwen – en mannennamen. Ruim 200 straatnamen dragen de naam van een man. Slechts 36 straatnamen zijn vernoemd naar een vrouw en dan vaak iemand van het koninklijk huis. De overige straten zijn niet naar een persoon vernoemd maar naar fauna en flora, historie.

Namen van herkenningspunten eren de bijdragen die mensen leverden aan de samenleving, de wetenschap, de kunsten en cultuur. Er zijn nauwelijks herkenningspunten vernoemd naar vrouwen. Bos: “Daarmee wordt niet alleen een deel van de geschiedenis vergeten, het beïnvloedt ook het beeld dat we hebben van wat vrouwen hebben bereikt en kunnen bereiken in het leven.”
Met de ingediende motie roept D66 het college op om bij de bepaling van toekomstige straatnamen in eerste instantie de voorkeur te geven aan namen van ondernemende vrouwen die een betekenisvolle rol in onze geschiedenis hebben gespeeld. Hiermee zou de straatnaamgeving in de gemeente, op langere termijn, een betere afspiegeling vormen van de betekenis die vrouwen én mannen hebben in de samenleving. Vanuit de gedachte dat de gemeente Leidschendam-Voorburg inclusief wil zijn en belang hecht aan het uitdragen van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, kunnen straatnamen hieraan een bijdrage leveren.

Kansen

Het college heeft de ambitie om meer woningen te realiseren en dat zou automatisch betekenen dat er nieuwe straatnamen nodig zijn. Bos: “Bij nieuwbouwprojecten liggen nieuwe kansen om deze gelijkwaardigheid vorm en inhoud te geven en kansen om de betekenisvolle rol die vrouwen in onze geschiedenis gespeeld hebben, zichtbaar wordt, doordat we meer straten naar hen gaan vernoemen. Inwoners of bijvoorbeeld onze historische verenigingen kunnen worden gevraagd om mee te denken. Ook kan geput worden uit de Huygens-database met biografieën van 2000 betekenisvolle vrouwen.”

D66-raadslid Charlotte Bos (links) en Lydia Neeteson overhandigen de inwoners-petitie aan burgemeester Vroom.

Beeld: D66