Enquête Leidens Ontzet: 87% wil minder beperkingen in binnenstad

Ruim driekwart van de Leidenaren vond de opzet van Leidens Ontzet minder gezellig dan het feest in de jaren voor de coronacrisis. 87% miste de live-acts in de binnenstad, op plekken als de Nieuwe Rijn en bij de Hooglandse kerk. Dat waren twee van de duidelijkste uitkomsten van de enquête die de VVD en D66 hielden onder de bevolking. Met meer dan 2600 inzendingen kwam er een overweldigend aantal reacties op de uitvraag. De uitkomsten zijn dinsdag aangeboden aan burgemeester Lenferink.

Gewone zaterdag

Raadsleden Christiaan Mulder (VVD) en Sander van Diepen (D66) informeerden afgelopen week naar de ervaringen van Leidenaren tijdens Leidens Ontzet. Richting de Leidse politiek leverde dat duizenden reacties op om snel mee aan de slag te gaan. De reacties kwamen van jong tot oud, met een gelijke verdeling over de generaties heen. Vele reacties gaven aan dat het volksfeest te tam was in de binnenstad: “Het had een gewone zaterdagavond kunnen zijn.”

Beeld: Sander van Diepen

Meer kleine podia

Een breed gedeelde oproep was om vele kleine podia verspreid in de binnenstad. Het verbieden van de live-acts in het hart van de binnenstad vond 62% dan ook een heel slecht idee. “Kijk naar wat wél kan rond de Nieuwe Rijn. Het idee van spreiden werkte eigenlijk niet omdat het op die paar plekken waar wel live muziek was, onverantwoord druk was”, zo reageerde een feestganger. Dit vraagt ook de inzet van de kroegeigenaren. Want op lang niet alle plekken werden deze 3 oktober de kansen genoeg benut.

Beeld: Sander van Diepen

Groots en gezellig feest

Uit de reacties blijkt dat veel inwoners benadrukken dat ze gewoon weer een groots en gezellig feest willen kunnen vieren. Een greep uit de vele reacties: “Maak 3 oktober weer ouderwets gezellig”, “Weer gezellig overal live muziek en podia, ook in het hart van de stad”, “Breng het feest terug naar het centrum van Leiden, daar hoort het.”, “Het is 1 keer per jaar, dan mag het best wel gezellig en druk zijn”, “Geef de ruimte aan de horeca die al vele jaren succesvol een feest organiseren” en “Probeer het niet zo over te reguleren. Breng het feest terug in de stad”.

Vervolg

Ook vanuit de gemeente volgt nog een evaluatie van het verloop van Leidens Ontzet. Begin januari staat de evaluatie van Leidens Ontzet 2022 op de agenda van de gemeenteraad. De uitkomsten en vele suggesties worden door de twee partijen ingezet tijdens deze bespreking.