Geef onze dierenvriendjes perspectief!

Met unanieme steun gaat Katwijk Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden structureel financieel ondersteunen, dankzij onze motie! Hier lees je onze inbreng: 

Dierenvriendjes

“De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren,” zei jurist en politicus Gandhi. 
 
Deze wijze woorden spelen tot vandaag de dag een centrale rol bij het beleid dat wij creëren om Katwijk, als dichtbevolkte gemeente, toekomstbestendig te maken. Hoewel wij van nature snel geneigd zijn om politieke besluitvorming te richten op menselijke behoeftes, mogen wij – wat D66 Katwijk betreft – ook meer rekening houden met de ecologische gevolgen voor onze dierenvriendjes. Dieren zijn namelijk een essentieel onderdeel van onze natuurlijke omgeving en zouden niet onnodig moeten lijden en zelfs sterven door menselijke keuzes.
 
Als politiek hebben wij de maatschappelijke en wettelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dieren kunnen onderkomen in onze gemeente. Door structureel samen op te trekken met Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden kunnen wij stap voor stap invulling geven aan deze verantwoordelijkheid. Het structureel financieren van de dierenambulance is daarom van groot belang. Door voldoende financiële middelen te garanderen, zorgen we ervoor dat deze organisaties hun werk kunnen blijven doen en dieren in nood snel en professioneel kunnen helpen.
 
Voorzitter, met het recente bekostigingsverzoek van het bestuur van de Dierenambulance, en bovenstaande argumenten, is het voor D66 Katwijk, PvdA, SGP, ChristenUnie, DURF en Gemeentebelangen duidelijk: het wordt tijd dat we onze dierenvriendjes structurele hulp aanbieden. Voor de fracties kan dat op een realistische manier geschieden, door namelijk slechts 25 cent per inwoner te investeren in de dierenambulance. Wij vragen voor de dekking om alvast rekening te houden bij de Kaderbrief. 
Daarbij wil onze fractie dat dit college, samen met de Dierenambulance, de andere gemeenten motiveert en aanspreekt op het idee om aan te sluiten. Dierenwelzijn is namelijk niet iets wat slechts binnen onze gemeentegrenzen speelt. 
 
Tot slot zou onze fractie nog eens extra aandacht willen vragen voor hetgeen wat wij in het begin hebben gezegd, en overweging a van de motie, namelijk: “overwegende dat er meer aandacht besteed moet worden aan dierenwelzijn, omdat dit dier, mens en natuur ten goede komt.” Het is met name onze fractie opgevallen dat we geen beleid maken om een fatsoenlijk onderkomen voor onze dierenvriendjes te garanderen. Wel blijkt er een portefeuille ‘dierenwelzijn’ te zijn. Onze fractie vraagt zich dan ook af welke invulling aan deze portefeuille wordt gegeven, als er geen beleid op tafel ligt of is vastgesteld door de gemeenteraad. Onderschrijft het college dat het dan hoog tijd wordt om hier toch wat mee te doen? Wij horen graag een plan van aanpak van de wethouder.