D66 maakt zich zorgen om jeugdcriminaliteit

De fractie van D66 Katwijk heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de onderzoeksresultaten van Zicht op Ondermijning omtrent (ondermijnende) jeugdcriminaliteit, waaruit blijkt dat 810 jongeren tussen de 8 en 23 jaar een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Het gaat hierbij om 6,2% van alle jongeren in onze gemeente. Dit percentage is hoger dan het gemiddelde in Nederland. D66 vindt dat uitermate zorgwekkend.

Het feit dat een gedeelte van de jeugd zich al met één been in de bovenwereld en één been in de onderwereld bevindt, vraagt om een preventievere aanpak. D66 vindt dat we in deze bestuursperiode meer moeten gaan experimenteren met pilots die in andere steden tot successen hebben geleid. U schrijft tevens in uw coalitieakkoord al het e.e.a. over ‘grote stedenproblematiek’, wat naar onze mening dan ook uitdaagt om over onze gemeentelijke grenzen te kijken naar oplossingen.

D66 Katwijk kan zich voorstellen dat wanneer vroegtijdige schoolverlaters laagdrempelig al (vrij ver) in de onderwereld belanden of daar zelfs al beland zijn, dit verband houdt met verdergaande jeugdcriminaliteit en grotere vergrijpen naarmate de situatie voor deze jeugd niet veranderd. Ook hier dienen we in onze gemeente actiever mee aan de slag te gaan.

Kortom: D66 wil middels deze brief aandacht vragen voor de teleurstellende onderzoeksresultaten en het belang van een intensievere aanpak tegen ondermijnende jeugdcriminaliteit met pilot-voorstellen.

Bekijk de vragen aan het college via deze link