Beleid- en Actieplan LHBTI

Op 16 juni 2020 is mede dankzij de stem van D66 het Beleid- en Actieplan LHBTI 2020-2024 aangenomen.

Besluitvorming 16 juni 2020

Verdraagzaamheid, en het accepteren van de vrijheid van mensen om te zijn wie ze willen zijn, zijn altijd belangrijke standpunten geweest voor D66. Dat er überhaupt een beleid- en actieplan nodig is omdat nog steeds niet iedereen geaccepteerd wordt zoals hij is, geeft het belang aan van dit plan. Ondanks het beperkte budget, en daardoor het wat minder goed meetbaar zijn van de resultaten, denken we dat de acties en aandacht positief zullen werken, en daarom stemmen we in met het voorstel.

Oordeelvorming 26 mei 2020

“Acceptatie is nog geen vanzelfsprekendheid”, zegt de wethouder in het voorwoord van het Beleid- en Actieplan LHBTI. Dit is een waarheid als een koe. Als je ziet wat bijvoorbeeld landelijk Rob Jetten over zich heen krijgt, dan merk je dat LHBTI door veel mensen gewoon nog als scheldwoord gebruikt woord tegen mensen waar men het niet mee eens is, en dat ligt nog mijlenver af van accepteren, laat staan van normaal vinden. Vooral in de reformatorische hoek schijnt de acceptatie laag te zijn (zie grafiek pagina 4). D66 wil dan ook voorstellen om het actiepunt “bespreekbaar maken met kerken” (pagina 11) meer prioriteit te geven, en van 2021 naar 2020 te verschuiven.

Verder heb ik toch ook wel moeite acceptatie als doel te stellen en dan aan te geven dat we dit eigenlijk niet kunnen of gaan monitoren. Zonder monitoring zal altijd de vraag blijven of het wel helpt wat we doen.

Tenslotte is het van belang dat we op tijd een evaluatie doen als we het in de plannen voor 2022 en verder willen meenemen. Daarom zouden we willen voorstellen om de evaluatiedatum concreter en eerder te maken: reeds over 12 maanden, namelijk concreet in mei 2021 in plaats van een ruim interpreteerbaar medio 2021 (pagina 12)