De gemeenteraad als vertegenwoordiger van de inwoners
D66 Heumen staat pal voor de invloed van de inwoners op het beleid van onze gemeente. De mogelijkheid voor inwoners van onze gemeente om deze invloed uit te oefenen begint bij het kiezen van een partij die het dichts bij de eigen overtuigingen staat. De gemeenteraad bepaalt kaders voor het beleid, stelt beleid vast en controleert de uitvoering van dat beleid. De gemeenteraad dient pal te staan voor een duidelijke communicatie naar en met inwoners over voorgenomen beleid. We willen daarom dat ook na verkiezingen inwoners gehoord worden en zij hun mening kunnen geven. De gemeenteraad moet vooraf altijd duidelijk maken welke invloed inwoners kunnen uitoefenen op het besluit dat de gemeenteraad gaat nemen. De “regels van het spel” moeten voor iedereen duidelijk zijn. Het moet duidelijk zijn wanneer de gemeente samen met inwoners ‘denkt’, wanneer er samen ‘besloten’ wordt of wanneer er samen ‘gedaan’ wordt.
D66 Heumen wil dat de gemeente beter gaat communiceren over plannen om nieuw beleid in te voeren, wijzigingen door te voeren (waaronder wijzigingen van bestemmingsplannen) e.d. Inbreng vanuit de samenleving is essentieel. Daarvoor is het van groot belang dat dat de gemeente op een voorspelbare en consistente wijze nieuw beleid introduceert of (bestemmingsplan)wijzigingen doorvoert. Het moet klip en klaar zijn, voor alle belanghebbenden, welke stappen in een dergelijk proces doorlopen worden, in welke fase zo’n proces zich bevindt en wie wanneer welke rol heeft. En uiteraard moet het duidelijk zijn welke inbreng de samenleving heeft. D66 Heumen wil dat de gemeente dit alles een stuk inzichtelijker maakt via haar website zodat het proces geen onderwerp van discussie meer is.
D66 Heumen wil dat ‘Heumen praat mee’ nieuw leven wordt ingeblazen. De gemeenteraad heeft helaas besloten per 1 januari 2022 te stoppen met het online participatieplatform ‘Heumen praat mee’. D66 Heumen vindt dat een gemiste kans. Door een andere werkwijze, meer bekendheid te geven én relevante onderwerpen te bespreken kunnen inwoners juist met behulp van dit platform meer betrokken worden bij plan- en besluitvorming.
De gemeente heeft een brengplicht om inwoners op de hoogte te stellen van informatiebijeenkomsten. Naast publicaties in nieuwsbrieven en gemeentenieuws, is het zaak dat er meer huis-aan-huis berichten verspreid worden. Op deze manier willen we meer en vaker inwoners voorlichten en mee laten praten op het juiste moment, het moment waarop nog daadwerkelijk invloed uitgeoefend kan worden en nog geen beslissingen zijn genomen.
Een gemeente moet transparant zijn en haar werk controleerbaar. D66 zal er daarom naar streven dat de informatievoorziening op peil blijft, verbetert en consistent uitgevoerd wordt. Hierbij hoort ook dat de gemeente samenvattingen en presentaties van bijeenkomsten via de website ter beschikking stelt.