Gerard Laenen

Interview met Gerard,
begin 2021

Gerard Laenen - Beeld: D66 Heumen

Ik heb als Raadslid in Heumen de afgelopen periode de nodige kennis en ervaring mogen opdoen. Bij de start van deze Raadsperiode heb ik aangegeven te willen bereiken dat inwoners beter in staat zijn besluiten van de Raad te begrijpen. Onbegrip en onvrede ontstaat vaak ook uit onwetendheid. Ik onderneem al een tijd acties zodat die duidelijkheid ontstaat. Ik wil dit verder uitbouwen zodat D66 Heumen een begrip wordt in Heumen als partij die transparant is en waarmee je, als inwoner, makkelijk contact legt en je mening deelt.

  • 61 jaar
  • Maarheeze
  • Heumen
  • Hij/hem

Al geruime tijd werk ik in het middelbaar beroepsonderwijs. Dagelijks tref ik studenten aan die een mening hebben over alles wat hun leven beheerst. Dat is prima maar vaak krijg ik ook te horen dat de politiek hen niet interesseert of dat ze geen mening hebben. Dat blijkt toch mee te vallen zodra ze op begrijpelijke wijze meer informatie krijgen over het onderwerp. Dit geldt ook voor onze inwoners. Veel meningen worden gevormd zonder dat het hele verhaal duidelijk is. Dat is jammer. Daarom mijn motivatie om als Raadslid de lokale politiek te vertalen in duidelijke begrijpelijke verhalen. Immers, dan is democratie geslaagd en dat vind ik als D66-er belangrijk.

Het centrum van het dorp Heumen. Hoe klein ook, straalt dit centrum een gezellig dorpsleven uit

Heumen staat toeristisch aan de zijlijn. Dat kunnen we beter en ook nog eens duurzaam. Wij zijn meer dan een gemeente waar forenzen op doorreis zijn naar Nijmegen en terug. Daarom dat het centrum van Malden moet worden uitgebouwd en vernieuwd. Op het gebied van woningbouw is de kanaalzone van belang. Dit in combinatie met wind- en zonne-energie maakt dat onze gemeente in de komende raadsperiode klaar gestoomd kan worden voor de toekomst.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Het verbeteren van de communicatie tussen raad/college en inwoners. Denk daarbij aan het opstellen van een realistisch participatieplan bij grotere projecten.
  • Toewerken naar een mogelijke fusie van Heumen met …? Heumen wordt te klein om alle grootschalige projecten op een goede manier aan te pakken.
  • Zorgen dat Heumen zo snel mogelijk een volledig duurzame gemeente wordt.

D66 is voor mij een partij die mensen in hun waarde laat. Respect voor elkaar. Je mag zijn wie je bent maar tegelijkertijd moet iedereen gelijke kansen krijgen om in zijn leven te bereiken wat hij/zij wil. Daarom is onderwijs ook zo’n belangrijk thema voor ons. D66 is een partij met een liberale ziel en een sociaal hart. Niemand laten vallen maar niet wegkijken voor ieders eigen verantwoordelijkheid.

Ik heb recent de musical “Dagboek van een herdershond” gezien. Destijds is de gelijknamige tv-serie opgenomen in Eijsden. Aangezien ik daar jaren heb gewoond en de opnamen van deze serie heb gezien kan het niet anders dan dat ik de musical moest zien.