Bernadette Smelik

Interview met Bernadette,
begin 2021

Bernadette Smelik - Beeld: D66 Heumen

Elkaar respecteren en goed naar elkaar luisteren is me met de paplepel ingegoten. Naarmate ik ouder werd, begreep ik dat veel mensen juist niet meer luisteren en dat mensen die niet in ons eigen hokje passen werden buitengesloten. Op dat moment besefte ik dat ik daar iets aan wil doen: een inclusieve wereld begint bij jezelf en bij je omgeving.

  • 58 jaar
  • Oldebroek
  • Malden
  • Zij/haar

Ik wil in een gemeente wonen waarin iedereen een eigen plekje heeft en waar mensen zich gewaardeerd voelen. Dat gaat van een woning kunnen vinden, goed onderwijs krijgen, tot elkaar helpen met het boodschappen doen en een luisterend oor zijn voor mensen die het moeilijk hebben.

Moeilijk kiezen! Sowieso de Overasseltste en Hatertse Vennen, Heumensoord en de Heemtuin. Op deze plekken is het heerlijk wandelen.

We kunnen extra woningen bouwen; daar zijn goede plannen voor in ontwikkeling. En we moeten verder werken aan een inclusieve gemeente.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

  • We kunnen extra woningen bouwen; daar zijn goede plannen voor in ontwikkeling. En we moeten verder werken aan een inclusieve gemeente.
  • Mensen hebben behoefte om elkaar te ontmoeten. De bibliotheek is zo’n plaats waar dat kan. De huidige bibliotheek in Heumen kan daarin nog een slag maken. Daarnaast zouden we met de dorpshuizen moeten kijken hoe deze verbeterd kunnen worden. Welke ondersteuning hebben zij nodig om een ontmoetingsplaats te kunnen blijven?

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Meer woningbouw.
  • Duurzame energieopwekking waarvan de revenuen ten goede komen aan de inwoners van onze gemeente.
  • Zorgen dat er een goed sociaal vangnet is voor iedereen die dat nodig heeft.

Bij D66 kan ik mezelf zijn en bij D66 is iedereen welkom. D66 is een warm bad waarbinnen we flinke discussies voeren op de inhoud. Wat ik zo fijn vind is dat we daarbij doorvragen en iedere mening serieus nemen. Het kan! Respect hebben voor elkaar en toch felle debatten voeren.

Ik heb veel boeken die ik mooi vind. De meeste indruk maakte het boek Alle mensen zijn sterfelijk (Tous les hommes sont mortels), van Simone de Beauvoir. Dat boek heeft me verzoend met het feit dat iedereen een keer dood gaat. Ik las het op de middelbare school toen mijn moeder op sterven lag.

De opera Don Giovanni in Amsterdam (november 2021) is helaas het laatste culturele event dat ik kon bijwonen. Ik ga graag naar concerten en voorstellingen. Je kunt even het alledaagse leven achter je laten en verblijven in een andere wereld.