Terugblik op het eerste jaar

De gemeenteraadsverkiezingen zijn een jaar oud. Vijf Haarlemse D66’ers zitten op een raadszetel. Zij benoemden twee commissieleden en bovendien ook een wethouder in het college van B&W. De fractie blikt terug! Welk besluit maakt het verschil? Waar werden ze blij van? En wat vergeten ze nooit meer. Vandaag aan het woord; fractievoorzitter Meryem Çimen en commissielid Steven Jonker.

Meryem Çimen:
“Politiek is altijd persoonlijk.”

In maart 2022 is de raad gekozen en geïnstalleerd. Mijn tweede periode als raadslid, na lijsttrekker te zijn geweest, nu ook fractievoorzitter van team D66 Haarlem. 

Namens D66 heb ik de coalitieonderhandelingen gevoerd; nemen we deel aan de coalitie, hebben we een wethouder geleverd, en ben ik ontzettend trots op onze ambities vastgelegd in het coalitieakkoord Actie!. We hebben in de periode 2018-2022 veel in de steigers gezet. Deze periode staat in het teken van koers zetten en koers houden en resultaten te boeken voor Haarlemmers. 

Ik voer het woord over o.a. financiën, personeel en organisatie, digitalisering en openbare orde en veiligheid. Afgelopen februari is het veiligheids- en handhavingsbeleid vastgesteld. Door mijn eigen achtergrond en familiegeschiedenis zet ik me in voor de positie van vrouwen in onze samenleving. Uiteindelijk is politiek altijd persoonlijk. 

Ik heb aandacht gevraagd voor iets wat jaren aan de orde is in Nederland, maar te weinig aandacht krijgt: femicide. In Nederland wordt elke 8 dagen een vrouw vermoord. Denk aan de schietpartij in Zwijndrecht, maar ook een steekincident in april in Schalkwijk. Weer een “incident in de relationele sfeer”. Laat dat heel even op je inwerken. Wetende dat we allemaal moeders, zussen en dochters hebben. Daarom heb ik de motie ‘femicide niet langer afdoen als incident in de relationele sfeer ingediend en aangenomen gekregen. Het is helaas te laat voor te veel vrouwen, maar we moeten alles in het werk zetten om een volgende femicide te voorkomen. Daar span ik me voor in de komende jaren.

Beeld: Joris Krouwels

Steven Jonker: “Schone lucht één van onze speerpunten.”

Enthousiast ging ik in september aan de slag als commissielid beheer, en koos samen met Dimitry om “gezonde lucht” tot een van onze speerpunten te maken deze periode. Wist jij dat je als Haarlemmer, volgens GGD-onderzoek, gemiddeld ongeveer vier sigaretten per dag ongewild meerookt?

Best belangrijk dus om zo snel mogelijk van benzine- en dieselaggregaten af te komen, of het nu voor de bouw, een filmset of een stemlokaal is. En om het Haarlemse verkeer, waaronder de scooters waar je als fietser met je neus bovenop zit, zo snel mogelijk emissieloos te maken. Vergeet de bootjes in de Haarlemse grachten niet, en daarover voelde ik de burgemeester dan als vers commissielid ook al snel aan de tand. Want er moest een technische wijziging van de vaarverordening worden goedgekeurd, maar daarbij werd niets vermeld over een pad naar een emissieloze Haarlemse
vloot. Ondanks een motie daarover die er al jaren ligt.
De burgemeester reageerde als een volleerd bestuurder; eens met de noodzaak maar vooral waarschuwend dat het niet verstandig zou zijn om nu snel regels over elektrisch varen in te voegen. Al gaf hij ook ruiterlijk toe dat het beter was geweest om alvast aan te geven dat een voorstel daarvoor snel komt. “Snel” betekent minimaal een halfjaar heb ik al geleerd in mijn eerste halfjaar als commissielid. Gelukkig komen er meer dan genoeg belangrijke zaken voorbij, zoals het verder verbeteren van onze afvalscheiding waarover ik graag binnenkort met jullie in gesprek ga. Stay tuned!
 

Beeld: Dimitry van den Berg