Zorgen voor betaalbare woningen en geschikte woonruimte
In eerste instantie kijken we naar de bestaande bebouwde omgeving. We willen zoveel mogelijk binnen de huidige stads- en dorpsgrenzen blijven. Als dit niet meer gaat, kan gekeken worden naar uitbreiding aan de randen van Goes en dorps-kernen. Bij het bouwen van nieuwe woningen blijven we aandacht besteden aan vergroenen en verduurzamen.
- Wij vinden het noodzakelijk om een Masterplan Goes 2040 te schrijven over onder andere woonruimte. Zo kan er toekomstgericht nagedacht en gehandeld kan worden over hoe we Goes verder vorm willen geven.
- We willen natuur en landbouwgrond behouden en niet vol bouwen richting de dorpen (Kattendijke, Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge, ’s-Heer Arendskerke, ’s-Heer Hendrikskinderen en Wilhelminadorp). Als startpunt kiezen wij ervoor om altijd eerst te zoeken naar “verdichting”. Welke locaties binnen de bebouwde omgeving kunnen omgebouwd worden tot woningbouwlocatie?
- Om meer mensen de kans te geven om betaalbaar te kunnen bouwen, moeten we als gemeente passende grondprijzen aanbieden. Ook door grond in erfpacht uit te geven, kunnen inwoners betaalbaarder bouwen en de gemeente krijgt op langere termijn opbrengsten.
- In Goes West willen wij onderzoeken welke delen van de wijk gerenoveerd en verduurzaamd kunnen worden, in plaats van slopen en nieuw bouwen. We kijken daarbij of de inrichting van de wijk ruimte biedt voor aanvullende woningen. Dit geldt ook voor Goes-Zuid: renoveren en verduurzamen.
- We willen niet meteen woningen slopen, maar bijvoorbeeld kijken of de woningen relatief goedkoop verkocht kunnen worden aan starters/ jongeren. Zij kunnen die woningen dan zelf verbouwen en verduurzamen.
- De Woonvisie van Goes willen wij zodanig aanpassen dat in elk woningbouwplan een afgewogen verdeling komt tussen sociale huur, particuliere huurwoningen in het middensegment en koopwoningen. Daarin wordt ook aangeven dat er verschillende levensfases moeten worden bediend.
- Voor de stad Goes moeten we zoeken naar ruimte om nieuwe woningen te kunnen bouwen. D66 denkt daarbij eerst aan locaties kort bij het centrum die kunnen worden herontwikkeld en of worden verdicht. Met de komst van Bedrijvenpark Deltaweg bestaat de kans dat bedrijven die nu ten zuiden van de spoorlijn op bestaande bedrijventerreinen gevestigd zijn, willen verhuizen. Ook kunnen bedrijven worden gestimuleerd en gefaciliteerd om te verhuizen. D66 Goes wil dan ook een gedegen onderzoek en visie hoe het gebied ten zuiden van de spoorlijn kan worden ontwikkeld als woningbouwlocatie kort bij het centrum en bij het station.
- De problemen op de woningmarkt zijn groot. Wij willen onderzoeken of de wet “Opkoopbescherming en verruiming huurcontracten” oplossingen kan bieden voor mogelijke knelpunten in Goes.
- Bestaande kavels die groot genoeg zijn, kunnen ook bijdragen aan een oplossing. Wanneer een grond- of huiseigenaar dit wil, willen wij het mogelijk maken om dat kavel te splitsen, voor meer woningbouw.
- Een wooneenheid in de tuin bouwen voor bijvoorbeeld mantelzorg. Zo’n wooneenheid kan ook gebruikt worden door kind(eren). Wanneer het kind een gezin krijgt en de ouders op leeftijd raken, kan gewisseld worden van woning.
We kijken niet alleen naar de bestaande huizen en grond. We komen ook met andere oplossingen om woonruimte te vinden in de gemeente.
- De gemeente moet, meer projecten ondersteunen zoals de Tiny Houses bij Tiendendreef en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De gemeente ondersteunt de toekomstige bewoners met hun initiatief en helpt waar dat kan.
- We gaan onderzoeken op welke wijze leegstaande winkel- en kantoorpanden geschikt gemaakt kunnen worden als woonruimte of ateliers.
- Door oude boerderijen om te vormen tot woningen kunnen we het monument behouden. We willen monumentale gebouwen in kaart brengen en een nieuwe bestemming geven, zoals woningbouw.