In iedere wijk en voor iedereen een passend thuis
Iedereen moet goed, betaalbaar en groen kunnen wonen in Enschede. Dat vraagt allereerst om genoeg huizen natuurlijk. Daarnaast ook om slim gebruik van het bestaande aantal woningen. En tot slot om genoeg mensen die verhuizen naar een duurder of kleiner huis. Vooral mensen met weinig of een gemiddeld inkomen, starters en alleenstaanden kunnen bijna niet een betaalbare huur- of koopwoning vinden. De wachttijden zijn dan ook lang. En de prijzen worden steeds hoger, omdat sommige mensen huizen kopen om er niet zelf te wonen (beleggen), maar eraan te verdienen. Verhuizen naar een passende woning is moeilijk. D66 wil de volgende maatregelen:
- Het moeilijk maken voor mensen om een huis te kopen waar ze niet zelf gaan wonen (particulier beleggen). Aan de ene kant is het heel aantrekkelijk geld te stoppen in een tweede of derde huis. Aan de andere kant krijgen anderen daardoor niet meer de kans een eerste huis te kopen. Dit willen we voorkomen door een strengere plicht om zelf in het gekochte huis te wonen.
- Als we huizen bouwen, gaan we uit van: ‘verbeteren aan de onderkant, verruimen aan de bovenkant’. Met andere woorden: als we meer dure huizen bouwen en huizen met een gemiddelde prijs, verhuizen er meer mensen vanuit een goedkoper huis hiernaartoe. En zo komen die goedkopere huizen vrij voor de starter.
- Als we wijken opknappen en plannen hebben voor nieuwbouw, willen we meer verschillende huizen; dus niet allemaal goedkope of allemaal dure huizen. Zo ontstaan gemengde wijken en komt er ook meer band tussen de – verschillende – mensen (sociale cohesie).
- Als woningstichtingen nieuwe huizen bouwen of bestaande huizen opknappen, vinden we allereerst dat zij geld moeten stoppen om deze duurzaam te maken. En daarnaast dat zij die geschikt maken om er op alle leeftijden in te wonen (levensloopgeschikt). D66 wil dat de gemeente hierbij ondersteunt.
- D66 wil dat we meer bouwen zonder dat dit invloed heeft op het klimaat (klimaatneutraal). En we kiezen voor meer natuurinclusief bouwen: balans houden in de natuur en de verschillende soorten planten en dieren. Ook willen we dat nieuwbouw duurzamer is dan dat dit van de regels (het Bouwbesluit) moet. Hoe? Door bijvoorbeeld strengere regels te maken voor bouwmaterialen die 100% opnieuw moeten kunnen worden gebruikt (circulair).
- We willen de ruimte die er is, zo goed mogelijk gebruiken. We kiezen voor bouwen binnen de stad (inbreiding), in plaats van aan de rand van de stad. En we kiezen voor dichter op elkaar, waar dat kan. D66 wil daarnaast de kans van flexibel wonen (flexwonen) zo goed mogelijk gebruiken, ook als we plannen maken voor bouw op een bestaand of nieuw terrein. Dat is vrij snel en goedkoop te doen.
- D66 wil dat inwoners trots kunnen zijn op hun straten en wijken, omdat die niet op elkaar lijken. Dat verschil krijg je bijvoorbeeld door andere voorkanten van huizen, soorten huizen, winkels en bankjes. D66 wil dat bedrijven die bouwplannen maken voor een terrein projectontwikkelaars) niet kiezen voor het plan met de meeste winst; wij willen dat hun plan iets toevoegt aan een wijk door bijvoorbeeld elk huis uniek te maken.
- D66 wil dat de gemeente meebetaalt als mensen met een eigen huis dit huis duurzamer maken of geschikt voor elke leeftijd (levensloopbestendig). Bijvoorbeeld met geldpotjes, zoals een duurzaamheidslening en de SVn Verzilverlening. Hiervoor moet de gemeente ook moeite doen om mensen van deze mogelijkheid bewust te maken.
- D66 wil dat de gemeente slimmer en handiger omgaat met de huizen die er al zijn. Willen (oudere) mensen met een huis voor het hele gezin verhuizen naar een kleinere woning of appartement? Dan willen we dat de gemeente en woningstichting hen hierbij helpt. Met geld, wooncoaches of ‘doorstroommakelaars’, mensen die zorgen dat de verhuizingen op gang komen om ruimte te maken voor anderen.
- Veel groen is belangrijk: in bestaande buurten, bij nieuwbouw en als we een gebied opnieuw indelen. Het is belangrijk voor als we ons aanpassen aan het klimaat en voor de band tussen mensen. Daarnaast is het belangrijk voor de veiligheid en voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. We gaan netjes om met onze bomen. En we leggen buurttuinen, daktuinen en groene schoolpleinen aan. Net als tuintjes aan de muur, klimplanten op de muur, tuinen waar mensen zelf bloemen kunnen plukken en een voedselbos; een bos dat eten geeft, zoals noten. Dat gebeurt samen met bewoners en specialisten op het gebied van planten, dieren en omgeving.
- Goed wonen is meer dan alleen een fijne woning. Daarom vindt D66 dat in iedere wijk genoeg gebouwen moeten zijn die we vaak nodig (kunnen) hebben. Zoals een gezondheidscentrum, scholen, supermarkt, sport- en ontmoetingsplekken. Dat dit in de buurt zit, is belangrijk voor vooral oudere inwoners. Die kunnen vaak wat minder goed lopen als ze ouder worden.
- D66 wil dat vernieuwende manieren van wonen een kans krijgen. Zoals tiny houses (heel kleine huizen), hofjes en huizen waarbij er van eentje twee worden gemaakt. En zoals Paradijsvogelwoningen (voor mensen die ook zorg nodig hebben) en huizen waar wonen en werken bij elkaar komen.
- Iedereen moet goed wonen. Dat geldt ook voor groepen mensen die nu moeilijk aan een huis komen: mensen die uit het buitenland hier komen werken, vluchtelingen met toestemming om te mogen blijven en dak- en thuislozen. Daarom vindt D66 dat er een oplossing moet komen die voor al deze groepen geldt (integrale aanpak).