(Maatschappelijke) hulp om mee te kunnen blijven doen
Iedereen verdient de kans een gezond leven te leiden. Dat geldt ook voor inwoners die ziek zijn of niet alles met hun lichaam of geest kunnen (beperking). Voor hen is het niet zo logisch om mee te kunnen
doen.
D66 vindt voorkomen van zwaardere hulp belangrijk. Ook willen we dat mensen altijd grip op hun eigen leven kunnen houden. In Enschede gaat het om heel veel mensen. Zij gebruiken bijvoorbeeld:
- Welzijnswerk
- Wmo; hulp om zelf thuis te kunnen blijven wonen
- Jeugdzorg; hulp voor kinderen om veilig op te groeien
- Bijstand
- Andere hulp (regelingen)
Dit maakt meedoen aan het leven in de stad en het land mogelijk. D66 wil goede ondersteuning houden voor iedereen die dat nodig heeft. Tegelijk gaat het om heel veel geld: meer dan de helft van het geld dat de gemeente uitgeeft, gaat naar deze hulp (sociaal domein). De gemeente schakelt de hulp in en betaalt die. Daarnaast organiseert de gemeente meestal ook de toegang tot de hulp via de wijkteams of Wijkwijzers; mensen die de weg wijzen naar de hulp die we hierboven beschreven. Om dit beter te kunnen doen wil D66 de volgende maatregelen
- De projecten uit het plan “Kansrijk Enschede” uitvoeren en uitbreiden. Zoals WoonStAP 18- voor geschikte woonruimte voor jonge moeders, Kansrijke Start en het Jongeren Perspectieffonds.
- D66 wil dat mensen sneller de juiste hulp krijgen. Daarom kiezen we ervoor de wijkteams uit te breiden. Dat betekent genoeg mensen met de juiste kennis dicht bij de bewoners van Enschede.
- De afgelopen vier jaar is D66 hier mee bezig geweest in de gemeenteraad. Er is meer personeel op de wijkteams gekomen en ze heten nu Wijkwijzers. Dit werkt goed, daarom willen we hier mee doorgaan en verbeteren waar dat kan.
- D66 wil zwaardere zorg en wachtlijsten voorkomen. Hoe? Door hulp dichtbij en makkelijk te organiseren. Door bijvoorbeeld geld te stoppen in welzijnswerk. En in persoonlijk contact (korte lijnen), in plaats van dat inwoners naar veel verschillende mensen moeten om iets te regelen. Ook willen we geld stoppen in samenwerken met andere wijkwerkers.
- D66 wil meewerken aan de trend om de vraag naar zorg normaal te maken, in plaats van overal een pilletje voor te regelen. Problemen hebben betekent niet dat je niet normaal bent. We willen de problemen niet kleiner maken dan ze zijn; dat zou betekenen dat mensen te lang blijven rondlopen met hun problemen.
- In de jeugdzorg is het belangrijk dat het kind in de omgeving centraal staat. D66 vindt het belangrijk dat het kind daarbij het gevoel krijgt dat er mensen luisteren. En dat we de omgeving van het kind betrekken bij de hulp, waar dat kan.
- Door de wereldwijde corona zitten er meer kinderen in de knel. D66 wil extra aandacht voor deze groep.
- D66 vindt dat hulp bereikbaar moet blijven voor alle inwoners die dat nodig hebben. Dat er steeds meer online kan, maakt hulp beter bereikbaar tegen dezelfde kosten. Maar niet iedereen is digitaal even handig. Daarom kiest D66 voor digitaal waar dat kan, persoonlijk waar dat nodig is.
- Wij willen dat de zorg- en wijkteams meer uitdaging krijgen om te leren. Bijvoorbeeld door steeds te onderzoeken wat het gevolg is van de hulp op de kwaliteit van leven van inwoners. Doel: dat de hulp zich blijft verbeteren en de inwoners sneller en beter uit de lastige situatie worden geholpen.