Terugblik D66-congres 116

Samen met zo’n tien D66’ers uit Enschede bezocht Aad Francissen het 166e congres in Rotterdam. Naast vele mooie ontmoetingen en goede werksessies, was hij het meest onder de indruk van de speech van Robbert Dijkgraaf.

Samen met zo’n tien D66’ers uit Enschede bezochten we het D66 Najaarscongres, nummer 116. Ivo en ik reisden per trein naar Rotterdam, met genoeg te bespreken over de komende tijd. Zo is de fractie enorm op stoom, begint Platform66 vorm te krijgen en zit er een volgende AAV aan te komen. Het laatste half uurtje in de trein plannen we ons congresbezoek: zijn er nog belangrijke moties, welke deelsessies bezoeken we, welke mensen willen we spreken? 

Op de congreslocatie aangekomen, komen we al snel June, Nejra en Niels van Elk (kandidaat op de Provinciale Staten-lijst) tegen. Jan-Gert, Milan en Sweder van de JD waren ook aanwezig. Ook Janarthanan blijkt van de partij. 

Beeld: Aad Francissen

Waar Ivo moest invallen als voorzitter van de landelijke financiële commissie – zaten Jan Gert, Nejra, June en ik bij een workshop over de zorg. Daar gingen Ernst Kuipers, Wieke Paulusma en Eelco Eerenberg in gesprek met de zaal over de toekomst van de zorg. Toch wilde Nejra na de sessie graag advies van Ernst voor huisartsen in het kader van het Integraal Zorg Akkoord. Hij nam ruim de tijd om ons uit te leggen wat de huisartsen het beste zouden kunnen doen, willen ze mee kunnen praten en een beroep kunnen doen op beschikbare middelen.

Beeld: Aad Francissen

Het meest interessante – naast het ontmoeten van vele gelijkgestemden – was wat mij betreft het vlammende betoog van Robbert Dijkgraaf. Met zijn begrijpelijk taalgebruik bereikt hij iedereen, geeft hij vorm aan nieuwe denkrichtingen en krijgt hij een hele zaal eigenwijze D66’ers in extase. Dat hebben we lang niet meer meegemaakt en geeft mij oprecht weer het gevoel van trots, om lid te zijn van een vereniging, een politieke beweging die het verschil kan maken.

Beeld: Aad Francissen