Over sporthallen moet je nadenken

Met verbazing hebben wij kennis genomen van de motie die BBE bij de raadsvergadering van 4 december 2023 wil indienen om een sporthal en zwemwatervoorziening te realiseren bij MFSA Oost. In onze ogen is de keuze om een vlucht naar voren te nemen bij de ontwikkelingen van MFSA Oost onlogisch en een opmaat naar de zoveelste gebroken BBE-belofte in Glanerbrug.

Scenario’s voor oplossen van het sporthallentekort

Al jaren is bekend dat er in Enschede een tekort aan sporthallen is. En na heel lang wachten is er in november 2023 een eerste aanzet gedaan voor een vijftal scenario’s hoe dit tekort aan te pakken. De meeste scenario’s moeten nog verder uitgewerkt worden om de kosten en haalbaarheid goed in beeld te krijgen, voordat we als raad een gedegen keuze kunnen maken hoe het tekort in te vullen. Er is een tweetal oplosrichtingen voorgesteld, waarbij het één het ander niet uitsluit:

  • Een nieuwe sporthal onderdeel laten uitmaken van een Multifunctionele Sportaccommodatie (MFSA) op Scheurserve, Zuid (Wesselerbrink) en/of Oost (Glanerbrug).

  • De gymzalen op Bonhoeffercollege Van der Waalslaan en/of Stedelijk lyceum Zuid, die toch al aan vernieuwing toe zijn, vervangen door een sporthal.

MFSA Oost

Als we kijken naar de vijf scenario’s (MFSA Schreurserve, MFSA Zuid, MFSA Oost, Bonhoeffercollege Van der Waalslaan en Stedelijk Lyceum Zuid) dan zijn de plannen voor MFSA Oost op dit moment het minst vergevorderd. De clustering daar gaat nog niet heel soepel; Sportlust, Avanti en Eilermark moeten daar samen op één terrein verder, maar in welke vorm is nog niet duidelijk. Waar de clubs die deel gaan uitmaken van MFSA Zuid bijvoorbeeld al op werkbezoek zijn geweest naar FC Burgum (waar een MFSA met sporthal staat), liggen de clubs in Glanerbrug nog niet op één lijn.

Zo snel mogelijk een nieuwe sporthal

Een voordeel van een nieuwe sporthal bij MFSA’s is dat door diverse sportverenigingen te clusteren toekomstbestendige sportparken ontstaan. Maar er moet wel genoeg ruimte zijn op een sportpark om naast het benodigde aantal voetbalvelden ook een sporthal te kunnen plaatsen. Daar moet eerst onderzoek naar worden gedaan. Ook is het lastiger om de capaciteit te combineren met de vraag die scholen hebben naar gymlokalen. Omdat binnensportverenigingen vooral capaciteit nodig hebben buiten schooltijd is het efficiënter – en daarmee goedkoper – om eerst te kijken waar scholen aan nieuwbouw toe zijn en of de vraag daar gecombineerd kan worden. In het geval van schoollocaties Van der Waalslaan en Zuid weten we dat die plannen er al liggen. Als we op korte termijn een bijdrage willen leveren aan het oplossen van het tekort aan sporthallen zou het snel realiseren van een sporthal bij één van de onderwijslocaties de meest logische stap zijn.

Ook wij zouden graag zien dat er in Glanerbrug weer zwemwater beschikbaar komt, maar het is in dit stadium gissen naar wat daar de kosten van zullen zijn. En wij willen ook graag dat er snel een sporthal wordt bijgebouwd in de stad. MFSA Oost is echter niet het scenario waar op dit moment het snelst een sporthal te realiseren is. Ook moeten we ons sterk afvragen of we hier wel een sporthal moeten willen, Glanerbrug heeft immers al een sporthal. Voor de binnensportverenigingen maakt de locatie niet uit en als je dit goed wilt regelen voor de stad dan zou je overwogen keuzes moeten maken waar in de stad je welke sportvoorzieningen plaatst.
Wij zien voor MFSA Oost kansen voor genoeg voetbalvelden om te kunnen voldoen aan het aantal sportende omwonenden (dat gaat stijgen de komende jaren door alle woningen die daar in de buurt gebouwd worden), de natuurijsbaan in Glanerbrug die wat ons betreft nu geen toekomstbestendige plek heeft, atletiekvoorzieningen en ja: ook zwemwater. Hier zal alleen wel eerst een haalbaarheidsonderzoek voor plaats moeten vinden, want we hebben nu geen idee wat het kost en we kunnen geld maar één keer uitgeven.
En wat betreft het snel bouwen van een sporthal: het zou logischer zijn om vaart te zetten achter de plannen voor een sporthal bij Bonhoeffercollege Van der Waalslaan. Dat is niet ver van de plek waar MFSA Oost zou moeten komen, sneller realiseerbaar en naar verwachting goedkoper.

Nu een motie indienen voor het realiseren van een sporthal met zwemvoorziening op MFSA Oost is dus een heel opmerkelijk plan. Toch kiest Burgerbelangen Enschede ondertussen voor die vlucht naar voren. Na Glanerbrug jaren een worst voorgehouden te hebben in de vorm van een onrealistische heropening van zwembad De Brug, maken ze de belofte nu alleen nog maar doller: de MFSA moet niet alleen uitgebreid worden met een zwemvoorziening, maar er moet ook een splinternieuwe sporthal komen. Blijkbaar maakt het voor BBE niet uit wat het kost en maakt het niet uit wat de wensen zijn van andere verenigingen in de stad: de vereniging waar de wethouder achter de tap staat, gaat altijd voor. Of is dit de zoveelste belofte die BBE gaat breken in Glanerbrug?