D66 Enschede stelt vragen over inbrakengolf op de campus van Universiteit Twente

D66 Enschede heeft meerdere signalen ontvangen dat er de afgelopen maanden een golf aan inbraken plaatsvindt op de campus van de Universiteit Twente. Zo worden er uit huizen en tuinen racefietsen, computerapparatuur, kleding en portemonnees gestolen, maar bijvoorbeeld ook benzine uit een auto.

Vragen

Op de campus wordt door bewoners alert gereageerd door elkaar en de politie te informeren over signalementen en door huizen beter op slot te doen. Maar de universiteitscampus blijft natuurlijk een bijzonder terrein, wat handhaving ook ingewikkeld kan maken. Zeker op onoverzichtelijke plekken als de Matenweg.
De universiteit heeft natuurlijk eigen handhaving op het UT-terrein. Maar wanneer dit onvoldoende blijkt, is het de vraag hoe gemeente en politie bijspringen om deze bijzondere buurt van Enschede veilig te houden. Daarom heeft D66 Enschede de volgende vragen gesteld aan het college van Burgemeester & Wethouders:

  • Zijn gemeente en politie op de hoogte van deze signalen?
  • Klopt het beeld dat er de afgelopen maanden meer inbraken en criminaliteit op de campus plaatsvinden? Ziet de politie dit ook terug in het aantal aangiften?
  • Hoe is de verdeling van taken tussen de Universiteit Twente, gemeente en politie als het gaat over de openbare orde & veiligheid? En waarom is daar zo voor gekozen?
  • Is de gemeente bereid om met de Universiteit Twente in gesprek te gaan over eventueel aanvullende handhavingsmaatregelen?
  • Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen om de situatie op de campus op dit gebied te verbeteren?

Het is gebruikelijk dat het college binnen drie weken antwoord geeft op deze vragen en wij zullen de situatie en ontwikkelingen dan nauwgezet volgen.