Bouw een tijdelijke sporthal

Al jaren is bekend dat er in Enschede een tekort aan sporthallen is. En na heel lang wachten ligt er eindelijk de Beleidsnota Bewegen Spelen Sporten.
Daarin wordt ingezet op een topsporthal in samenwerking met Stedelijk Lyceum Zuid. Dat is een goed plan, maar wel eentje voor de lange termijn. Ook is er meer dan één sporthal nodig om het capaciteitsprobleem op te lossen.

Binnensportverenigingen luiden noodklok

Het probleem is zo groot dat de binnensportverenigingen in juni 2024 de noodklok luidden. Overal in de stad staan op dit moment kinderen die willen sporten op de wachtlijst bij binnensportverenigingen. Er zijn zelfs al verenigingen die geen mensen meer toestaan op de wachtlijst, omdat er de komende tijd toch geen extra ruimte is om uit te breiden. Dat past niet bij een stad die wil groeien naar 170.000 inwoners, gelijke kansen hoog op de politieke agenda heeft staan en meer wil inzetten op gezondheid en preventie.

Bouw een tijdelijke sporthal

D66 is van mening dat de situatie te nijpend is om langer te wachten. Hoewel er met het openstellen van de sporthal van het ROC aan de Wethouder Beversstraat gepoogd wordt op korte termijn iets aan het capaciteitsprobleem te doen, biedt deze openstelling maar voor een heel klein gedeelte wat soelaas.

Wij zijn daarom voorstander van het investeren in een tijdelijke, modulaire sporthal. Een tijdelijke sporthal klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het niet. In gemeenten als Utrecht, Rotterdam en Krimpenerwaard maken ze er al gebruik van. Zo’n sporthal kan maximaal 10 jaar blijven staan, is duurzaam en delen ervan kunnen hergebruikt worden. Bovendien is een tijdelijke sporthal binnen enkele maanden te realiseren. Dat geeft ons als gemeente enerzijds de tijd om met een gedegen plan te komen voor de lange termijn (ook op financieel gebied, gezien het ravijnjaar dat eraan komt), anderzijds geeft het binnensportverenigingen nu al meer ruimte. En dat is echt hard nodig, zeker met de renovatie van de Deppenbroekhal in het vooruitzicht.

Kosten en plek

Het ravijnjaar voorspelt financieel gezien niet veel goeds voor de bouw van extra sporthallen. Maar er is in de investeringsagenda wel geld gereserveerd voor drie multifunctionele sportaccommodaties (MFSA’s) vanuit de clustering sportparken. Die MFSA in Oost gaat er niet komen, omdat Avanti, Eilermark en Sportlust er samen niet uitgekomen zijn. D66 vindt het het overwegen waard om (een deel van) dit budget in te zetten voor de bouw van een tijdelijke sporthal. Bij voorkeur in Oost, zodat het geld wel besteed wordt aan sportvoorzieningen in dit stadsdeel. Dat zou ook wat soelaas kunnen bieden voor het Innovacollege, dat ook een tekort heeft aan sportcapaciteit. We zouden hiervoor bijvoorbeeld kunnen kijken naar plekken als het maisveldje, het complex van Phenix of het oude zwembad De Brug.

Vervolg

Aankomende maandag staat de bespreking van de Beleidsnota Bewegen Spelen Sporten op de agenda. Wij zullen daar het idee voor een tijdelijke sporthal inbrengen. Het sporthallentekort speelt al veel te lang. We moeten zo snel mogelijk een oplossing bieden voor al die kinderen die nu op wachtlijsten staan.