D66 fractie geschokt door Russische inval en het enorme leed dat veroorzaakt wordt

Het onvoorstelbare is werkelijk geworden: oorlog in Europa. Het is volstrekt ontoelaatbaar dat een soeverein democratisch Europees land zonder reden wordt aangevallen en onschuldige mensen moeten vrezen voor hun leven.

We zijn geschokt door de Russische inval in Oekraïne en zien met afschuw het enorme leed wat er door veroorzaakt wordt.

Zoals Eindhovens voormalig stadsdichter Merel Morre gisteren schreef: De macht van de één, is de machteloosheid van velen. Dit voelen wij ook zo.

Ook in Nederland en Eindhoven worden velen geraakt door het leed wat hun familie, vrienden of onbekenden treft. We staan zij aan zij met de Oekraïense bevolking en iedereen die door de oorlog getroffen is en in het bijzonder met de Oekraïense gemeenschap in Eindhoven. We zullen daarom morgen aanwezig zijn bij het protest bij het MH17 monument op vliegbasis Eindhoven en zijn blij dat een afvaardiging van het college van Burgemeester en Wethouders hier ook aanwezig zal zijn. Ook hebben we opgeroepen om vluchtelingen ruimhartig welkom te heten in Eindhoven. We zijn blij dat burgemeester Jorritsma dit namens de gemeente Eindhoven heeft toegezegd. We kunnen het leed in Oekraïne niet voorkomen, maar we kunnen de Oekraïners wel steunen. We moeten en zullen hen helpen waar mogelijk.

Waar elders in Europa de bevolking haar vrijheid kwijt raakt, krijgen wij juist onze vrijheid terug. Na 2 jaar beperkingen en coronamaatregelen, kan vanaf vandaag het gewone leven weer doorgang vinden. We hebben hier enorm naar uitgekeken en zéker de carnavalsliefhebbers zijn enorm blij dat de maatregelen bijtijds grotendeels zijn opgeheven en dat carnaval dit jaar door kan gaan. We gunnen iedereen die het viert dit mooie feest.
Carnaval is een feest waarin verbondenheid, gelijkwaardigheid en gezelligheid centraal staan, zaken die niet vanzelfsprekend zijn. De oorlog in Oekraïne zal dit jaar een schaduw werpen over carnaval, dat daardoor door iedereen verschillend zal worden beleefd. Deze verschillende emoties en belevingen mogen er zijn. Laat elkaar vrij en gun elkaar de ruimte voor deze verschillende gevoelens.

We wensen alle Lampegatters en Lampegatterinnekes veel plezier met carnaval en we wensen iedereen die geraakt wordt door de oorlog in Oekraïne veel sterkte.

Namens D66 Eindhoven,
Jorien Migchielsen
Lijsttrekker / fractievoorzitter