Annelies Becker

Annelies Becker - Beeld: Raoul Hollants

Mijn enthousiasme voor de politiek is bij de Jonge Democraten eigenlijk per ongeluk opgebloeid. Ik werd uitgenodigd voor een activiteit en was meteen verkocht. Ik wilde hiervoor journalist worden en schrijven over wat er in Den Haag allemaal gebeurde, maar het liep anders. Ik vond het veel leuker om zelf moties te schrijven en als D66’er Den Haag scherp te houden.

  • 28 jaar
  • Rotterdam
  • Eindhoven
  • Zij/haar

Ik ben 26 jaar en daarmee een van de jongste kandidaten in de top-10. Ik ben nog net student, starter en werkte tot voor kort bij Greenpeace Nederland. Ik woon nu twee jaar in het bruisende Woensel en ik kan mezelf inmiddels echt een trotse Eindhovenaar noemen. Ik ben JD’er, D66’er en misschien wel als allerbelangrijkste: ik ben een klimaatdrammer! Want daar wil ik het hopelijk de komende vier jaar over hebben. Al vanaf jongs af aan maakte ik me zorgen en zette ik me in voor klimaat en milieu. Op jonge leeftijd weigerde ik al biefstuk te eten omdat ik de koetjes zo lief vond. Later als student journalistiek schreef ik over de ernst van de klimaatcrisis en de afwachtende politiek. Als JD’er heb ik radicale moties ingediend tegen de bio-industrie. Daarna werkte ik bij Greenpeace en deed ik erg veel onderzoek en lobbyde ik voor klimaat en duurzame energie in Nederland. Om mijn politieke passie voort te zetten, lijkt de gemeenteraad van Eindhoven me een hele mooie nieuwe uitdaging. Ik voel me thuis in deze mooie stad, maar zie tegelijkertijd ook wat er beter kan. Ik ben een betrokken mens en daarom spreekt de gemeenteraad me zo ontzettend aan. Je leert de mensen uit je eigen stad kennen en je mag de stad steeds een beetje mooier en inclusiever proberen te maken!

Verder geloof ik dat D66 de toekomst is voor een inclusief en vooruitstrevend Nederland. In 2016 was ik diep onder de indruk van Pia Dijkstra en haar donorwet, wat uiteindelijk heeft geleid tot mijn lidmaatschap. Ik wil heel graag deel uitmaken van deze beweging. We veranderen Nederland, langzaam, maar zeker. We openen het gesprek en we staan ergens voor! Dit moeten we de komende vier jaar ook in Eindhoven uitdragen en daar wil ik me ontzettend graag voor inzetten!

Ik hoop al mijn kennis en ervaring mee te nemen in het raadswerk. Ik wil mij vier jaar lang vol passie inzetten voor een duurzaam Eindhoven. Want ook lokaal kunnen we veel doen!

Wat is je lievelingsplek in Eindhoven?

De Stratumse heide in de zomer en de Karpendonkse plas in de winter. De Stratumse heide kan prachtig paars kleuren en voelt soms aan als Zuid-Frankrijk. Hier heeft mijn vriend me ook verkering gevraagd, dus de plek is extra bijzonder voor ons. De Karpendonkse plas is een van mijn favoriete plekjes. Ideaal om te hardlopen en vorige winter konden we er zelfs schaatsen!

Welke kansen zie jij voor Eindhoven?

Ik zie veel kansen om Eindhoven op de kaart te zetten als duurzame en innovatieve hoofdstad. We hebben erg veel kennis hier rondlopen op de TU/e, bij Fontys en bij alle startups. Toch bestaat er een gat tussen deze kennis en het beleid en uitvoering. Verder denk ik dat Eindhoven een inclusievere stad moet worden, waarin iedereen kan en mag wonen.

Wat zijn zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik vind dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Daarom zou ik op elk overheidsgebouw zonnepanelen willen zien.
  • Een groeistop voor Eindhoven airport en een betere balans in het verkeer in de binnenstad. Goede bereikbaarheid, maar wel duurzaam.

Wat betekent D66 voor jou?

Mijn voorbeelden binnen D66 zijn Jan Terlouw en Pia Dijkstra. Het touwtje uit de voordeur-ideologie en klimaatgedachtengoed van Jan Terlouw spraken me altijd al enorm aan, maar Pia heeft me over de drempel getrokken. Toen zij zich eindeloos bleef inzetten voor de donorwet dacht ik: wauw! Dit is iemand die ergens voor staat en er ook voor gaat. Ongeacht de bergen aan kritiek en weerstand. Ik houd deze twee mensen vaak ik mijn achterhoofd als ik een motie schrijf en ook toen ik mij kandideerde. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar ik hoop in Eindhoven de komende vier jaar dezelfde passie en doorzettingsvermogen te kunnen laten zien!

Wat is je favoriete boek?

Ik lees veel en graag. Biografieën, geschiedkundige boeken en ook veel literatuur. Maar mijn favoriete boek is: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Dit (toch vrij dikke) boek kon ik niet naast me neer leggen en liet me soms hardop lachen.

Welk cultureel evenement heb je onlangs bezocht?

Het is helaas even geleden door alle Coronamaatregelen. Mijn laatste culturele bezoekje was aan de Noorderkerk in Amsterdam. Ze hadden een werkelijk schitterende animatie gemaakt: Van Gogh meets Rembrandt. De bekende schilderijen werden naast elkaar geprojecteerd op de muren en het plafond. Heel erg mooi. In Eindhoven bezoek ik ook regelmatig het Van Abbemuseum en sla ik nooit de Dutch Design Week over. Ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken voor kunst en cultuur, omdat het vaak zo inspirerend is.