Alle kinderen in Eindhoven moeten kunnen meedoen!

Het is zaterdagmiddag, samen met mijn stafteam van Scouting Doornakkers in Tongelre knoop ik nog even de laatste onderdelen van een stormbaan aan elkaar. De eerste verkenners, jongens tussen de 11 en 15 jaar, komen aan bij de scouting.

Het is een uiteenlopende groep. De ene jongere maakt gebruik van Stichting Leergeld, de ander is net afgezet door zijn welvarende vader. Deze verschillen doen er echter niet toe bij mijn scoutinggroep, het draait om één ding: inclusiviteit! Oftewel: je hoort erbij, ongeacht gender, etniciteit, kleding, seksuele voorkeur of welvaart.

Bij de scouting heb je allemaal een blauwe spijkerbroek aan, een wit T-shirt zonder logo’s en je scoutingblouse. Waarom? Om het onderscheid tussen de kinderen zo veel mogelijk te beperken. Ook op het voetbalveld, de tennisbaan en de judo-club, overal hebben kinderen hetzelfde tenue aan. We zijn allemaal gelijk, we werken samen en respecteren elkaar, dit is de basis bij iedere sportvereniging.

Het maakt in Eindhoven simpelweg niet uit waar je bent geboren, ieder kind verdient een kansrijke toekomst. Het belang van de sport- en verenigingssector wordt al veel te lang onderschat. Door kinderen meer te laten bewegen, samen te laten trainen, een wedstrijd te spelen zijn kinderen fitter en maken zij actief deel uit van de samenleving.

Het is vreselijk oneerlijk dat een kind geboren in een probleemwijk een veel kleinere kans heeft op een gezond, gelukkig en perspectiefrijk leven dan een kind elders geboren in Eindhoven.

Het verschil in kansen tussen kinderen in Nederland is groot. Het is enorm belangrijk dat ieder kind kan meedoen. Ik verwacht van de Eindhovense sportverenigingen dat ze toegankelijk, inclusief en betaalbaar zijn. Toegankelijk voor mensen met een handicap of beperking, toegankelijk voor iedereen, onafhankelijk van afkomst, seksuele geaardheid of geloof. Een inclusief sport- en verenigingsbeleid in Eindhoven is noodzakelijk. De gemeente moet ervoor gaan zorgen dat kinderen waarvoor dit financieel onbereikbaar is, ook kunnen sporten bij een vereniging. Iedereen kan meedoen.

Eindhoven is een beweegvriendelijke gemeente. D66 wil in onze wijken en parken investeren in speelplaatsen, urban sports plekken en veldjes voor kinderen. Hoe mooi zou het zijn dat onze vele sportverenigingen ook na schooltijd een sportieve opvang voor kinderen bieden.

Daarnaast wil ik dat er meer kleine sportvelden in de wijken komen. Dat kan gaan om een voetbalveld, een basketbalcourt of een jeu de boules baan. Door in gesprek te gaan met de wijken komen we erachter waar de behoefte ligt. Daar waar mogelijk ziet D66 graag een watertappunt in onze parken om het wandelen en sporten aantrekkelijker te maken.

Ik vind het een enorm gemis dat wij als grote stad geen groot recreatiezwembad meer hebben met glijbanen, een golfslagbad en zwemactiviteiten. Daarom pleit ik voor een heropening van zwembad De Tongelreep. Een echt groot binnen- en buitenbad waar kinderen kunnen genieten, spelen en ontmoeten.

Daarnaast vind ik het ronduit bizar dat niet alle basisschoolleerlingen zwemlessen krijgen aangeboden. Het zou goed zijn als alle basisschoolleerlingen zwemles krijgen, zodat ieder kind veilig en op zijn gemak is in het water. Tevens wil D66 dat zwemlessen worden aangeboden aan nieuwkomers in onze stad in het kader van de inburgering.

Naast dat sport en verenigingen bijdragen aan een kansrijke toekomst is het ook ontzettend gezond! Bewegingsarmoede en obesitas onder kinderen vragen om ingrijpende veranderingen. Sportclubs en verenigen hebben het zwaar te verduren gehad tijdens de coronacrisis. Wanneer er sportclubs omvallen verdwijnen er veel ontmoetingsplaatsen uit de buurt. Dat kunnen we niet laten gebeuren!

Ik hoop dat komend jaar alle sportverenigingen, zwembaden, tennisbanen en ijshallen weer opengaan en klaar staan om iedereen met open armen te ontvangen. Sport verbindt mensen en is een bewezen middel om een gezonde leefstijl en weerstand op te bouwen, daarom moeten we dit koesteren.

Ik weet hoe veerkrachtig verenigingen zijn om de kansrijke toekomst voor kinderen te realiseren. Dit geeft mij hoop en energie om me met overtuiging in te zetten voor een inclusief sport- en verenigingsbeleid in Eindhoven.

Ellen Hezemans (24 jaar)
kandidaat raadslid #8