Duurzaam omgaan met geld
De meeste inkomsten van Delft komen via het Gemeentefonds vanuit het Rijk. Delft krijgt te weinig geld voor alle extra taken. Dat zet de lokale democratie onder druk: er is onvoldoende geld om lokale voorzieningen te ondersteunen, die we in Delft juist zo belangrijk vinden. Daarom wil D66:
- Meer geld voor het gemeentefonds en erkenning van Delft als centrumgemeente. Wij willen werken aan het mobiliseren van een grotere financiële bijdrage vanuit het rijk die recht doet aan de rol van Delft voor haar omgeving en haar inwoners.
- Een duurzame en realistische begroting. De gemeente mag op lange termijn niet meer uitgeven dan binnenkomt en de tekorten niet structureel aanvullen vanuit de gemeentelijke reserves.
- Niet zomaar naar een lastenverhoging grijpen om de begroting te sluiten . De woonlasten (OZB, riool- en afvalstoffenheffing) stijgen met maximaal CPI en gaan in de toekomst idealiter omlaag, wanneer dat verantwoord kan. Delft is immers al een van de gemeenten met de hoogste lasten.
- Wanneer het college of de raad een voorstel doet om extra geld uit te geven, moet in het voorstel aangegeven staan hoe we dat in de begroting opvangen en betalen. D66 zal dat zelf bij voorstellen ook doen.
- Bij tekorten op de begroting ziet D66 nog maar weinig mogelijkheden om taken efficiënter en goedkoper uit te voeren. Bij eventuele bezuinigingen ontzien we gemeentelijke kerntaken en betrekken we inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ter ondersteuning.
- Betalingen aan de gemeente moeten kostendekkend en transparant zijn. Ook wil D66 dat de leges van bijvoorbeeld bouwvergunningen of trouwen in verhouding staan tot de daadwerkelijke kosten als stimulans voor de gemeente om efficiënt te functioneren en de kosten voor inwoners te beperken.
- D66 werkt vanuit een kostenbewuste houding waarbij we zorgen dat de risico’s die de gemeente loopt realistisch in kaart zijn gebracht. In jaarrekening en begroting staat de beoordeling van de noodzakelijke omvang van de algemene middelen op basis van een actuele risico inventarisatie en risicoweging. Alleen voor concrete en duidelijke doelstellingen wil D66 dat de gemeente tijdelijke bestemmingsreserves instelt.
- Bij de aan- en verkoop van grond in Delft lopen we geen onnodige risico’s en raken grondprijzen zo min mogelijk de gemeentelijke begroting. Voor grote projecten sturen we op de risico’s door deze frequent in kaart te brengen.