Delft bouwt 15.000 huizen tot 2040
Delft is een aantrekkelijke woonstad. Toch zijn er uitdagingen. Delft bouwt de komende jaren veel bij om de woningvoorraad te verbeteren. In wijken als Buitenhof en Voorhof kan en moet de leefbaarheid omhoog. D66 wil de balans tussen woningen in het sociale, huur- en koopsegment verbeteren om als stad aantrekkelijk te blijven. Ook pas-afgestudeerden, ouderen die hun eengezinswoning verkopen en mensen die voor hun werk naar Delft komen, moeten een betaalbare woning kunnen vinden die bij hen past.
D66 staat achter de ambitie om de komende jaren 15.000 woningen bij te bouwen in onze stad en volgt daarbij de uitgangspunten van de Delftse Woonvisie. Wij kijken daarbij in het bijzonder naar:
- Het verbeteren van de doorstroming zodat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen voor starters.
- Middeldure huur- en koopwoningen bijbouwen.
- De modernisering van het sociale huurwoningbestand met kwalitatieve en duurzame woningen. D66 is voorstander van een maximum percentage aan sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten.
- Iedere Delftenaar heeft recht op een gezonde woning. Wij kijken in het bijzonder naar schimmel aanpak in sociale huurwoningen.
- Gebieds- en projectontwikkelingen kunnen middels ontwerp- en materiaalkeuze een bijdrage leveren aan duurzaam en klimaatvriendelijk bouwen. Zo leidt een keuze voor biobased ofwel ‘hergroeibare’ materialen tot de opslag van CO2 in bebouwing eerder dan dat we deze produceren – zoals dat gebeurt bij de productie van staal en cement. Daarom zetten we in op een gemeentelijke voorkeur voor circulair en biobased bouwen bij Delftse bouwprojecten Dit doen we door het invoeren van een circulair puntensysteem. Ontwikkelaars worden verplicht om per project een minimum aantal punten te scoren op het gebied van circulariteit. Voor dit puntensysteem wordt aangesloten bij de principes van ‘het nieuwe normaal voor circulair bouwen’. Wanneer het gebied ervoor geschikt is, worden er hogere ambities gesteld. Zo zorgen we ervoor dat er toekomstbestendig gebouwd wordt en we zuinig met onze grondstoffen omgaan.
- Een financiële bijdrage van initiatiefnemers aan de inrichting van de openbare ruimte en grote investeringen die nodig zijn om de stad leefbaar en bereikbaar te houden.
- De ontwikkeling van de Beatrixlaan. Deze 70 km weg is een barrière in de stad. De zone lijkt kansrijk voor groen, wonen en verblijven als de weg wordt versmald en de snelheid lager kan. Op de ruimte die daarbij vrijkomt wil D66 woningen bouwen en het groen betrekken bij de leefomgeving.
- Het inzetten van huurteams die mensen kunnen bijstaan in huurgeschillen.
- Het tegengaan van racisme en discriminatie op de woningmarkt bijvoorbeeld door inzet van lokhuurders om vast te stellen of daar inderdaad sprake van is.
- Regionale afspraken over een evenwichtig woonaanbod.
- Gemengde en gespreide woonkansen voor statushouders. Delft blijft zijn eerlijke aandeel leveren in de huisvesting van statushouders want mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld hebben recht op goede opvang en huisvesting.
- Actieve maatregelen om de oververhitte huizenmarkt te temmen.
- Malafide verhuurders pakken we aan door de gemeente actief te laten controleren op goed verhuurderschap en huurprijzen.