Michiel en John bedankt!

Beeld: D66 De Bilt

Op 24 maart 2022 vond tijdens de laatste raadsvergadering in oude samenstelling het afscheid plaats van de raadsleden die in de nieuwe periode niet terugkeren in de gemeenteraad. Daarmee kwam ook een einde aan het D66-raadslidmaatschap van Michiel van Weele en John van Brakel. Hieronder een afschrift van de woorden die fractievoorzitter Donja Hoevers tijdens de vergadering uitsprak.

Michiel van Weele

Michiel is 8 jaar raadslid geweest voor D66. Namens D66 kan ik zeggen dat we er blij zijn met de toewijding die Michiel heeft getoond, als raadslid terwijl hij nog veel meer rollen heeft. Partner, vader, zoon, bestuurslid bij WVT en klimaatonderzoeker bij het KNMI. Het is erg knap hoe Michiel al deze ballen in de lucht heeft gehouden. Als raadslid kennen we Michiel als iemand die altijd op zoek gaat naar verbinden. En verbinden is aan Michiel wel besteed, hij was altijd bereid tot een gesprek, of dat nou om inwoners, ambtenaren of collega raadsleden ging. Daarnaast is Michiel van nature een onderzoeker en als ik eens wil weten hoe iets echt zit kan ik altijd bij Michiel terecht, hij gaat voor me op zoek naar statistieken, artikelen en de juiste personen voor wat inhoudelijke achtergrond. Twee voorbeelden die ik hier kan noemen zijn de vaccinatiecijfers tijdens de corona pandemie, maar ook de uitslagen van de verkiezingen die we bijna elk jaar hebben. Als je Michiel vraagt om dat soort statistieken te duiden, komt hij altijd met een wetenschappelijk benaderde uitleg.

Michiel zou ik het duurzame geweten van onze fractie kunnen noemen. Met zijn niet te stillen honger naar kennis ben je bij Michiel altijd aan het juiste adres als je wilt weten hoe het echt zit. Moeiteloos doorzoekt hij keer op keer vuistdikke dossiers. En tijdens zijn zoektocht houdt hij altijd de andere partijen in het achterhoofd, want als je besluiten wilt nemen, moet je ook verbinden. In de fractievergadering is Michiel een trouwe gast, altijd aanwezig, maar nooit voerde hij het hoogste woord. Nou ja nooit, als het om duurzaamheid gaat, springt Michiel aan. Hij verwoordt wat hij gelezen heeft, wie hij gesproken heeft en wat ons standpunt zou moeten zijn. En als we niet direct overtuigd zijn krijgen we steevast te horen “Ik leg het nog 1x uit”. Overigens is de ogenschijnlijk passieve houding van Michiel nooit echt passief, want hij hoort alles en denkt op elk onderwerp mee. Michiel is ook 1 van de redenen dat ik hier sta, want toen ik me meldde als lid en voorzichtig mee ging draaien bij het schrijven van het programma, was Michiel degene die altijd tijd had voor een praatje, en steevast met me mee naar huis fietste. En tijdens zo’n fietstochtje gaf hij me altijd het gevoel dat ik gewaardeerd werd en een waardevolle aanvulling kon zijn voor D66. Michiel, bedankt! Ik heb veel van je geleerd en ontzettend graag met je samengewerkt.

John van Brakel

John ken ik als een echte sociaal liberaal. Hij is verzot op de inhoud en praat graag en vaak over alle dossiers die er in gemeenteland voorbij komen. Maar daarnaast weet hij ook altijd tijd te maken voor de vereniging die D66 ook is. Penningmeester bij het regiobestuur, voorzitter van de programmacommissie, voorzitter van de steunfractie en zo kan ik nog wel even doorgaan. En wie goed heeft gekeken tijdens de laatste campagne heeft ook gezien dat de witte D66 jas van John niet zo wit is als bij vele anderen. John is namelijk degene die alle verkiezingsborden heeft beplakt, of dat nu bij de mensen thuis of langs de gemeentelijke wegen is. En voor wie dat niet weet, dat plakken is niet een eenmalige gebeurtenis, maar doordat er steeds vaker borden beklad worden of zelfs gestolen, is John degene die bijvoorbeeld de afgelopen weken dagelijks een rondje door de gemeente maakte om weer wat te herstellen. Voor ons, maar ook voor andere partijen, als dat zo uitkwam. Een stille kracht, die zeer belangrijk is en erg waardevol.

Als raadslid kennen we John als iemand die onvermoeibaar veel werk achter de schermen verzet. Hij was voorzitter van werkgroepen op het gebied van het sociaal domein en de omgevingswet en is vanuit die rol altijd op zoek gegaan naar verbinding met andere partijen. Ook als iedereen besloot te stoppen omdat er iets gebeurd was, John zuchtte even maar dacht al vrij snel weer aan de stip op de horizon en ging op zoek naar nieuwe raads- of commissieleden om het goede werk achter de schermen voort te zetten. In de fractie kennen we John als iemand die alles aan zijn buren wil kunnen uitleggen en dus overal iets van wil weten. En John is een kei in het benutten van de spreektijd van de fractie, alhoewel ik daar wel een leercurve heb gezien, want de laatste tijd ontdekte John dat het handig was om vast na te denken over dat punt waar je geciteerd wilde worden. Met succes kan ik zeggen!

Tot slot een persoonlijke noot, wat velen niet weten is dat John mij de kans heeft gegeven om fractievoorzitter te zijn, omdat hij vond dat ik die kans moest krijgen. Als vice fractievoorzitter stond hij echter altijd voor me klaar. En dat klinkt in een fractie van 4 als een erebaantje, maar is het niet. John sprong in toen ik een hernia kreeg, heeft me altijd ondersteund bij ingewikkelde gesprekken en John stond altijd klaar als klankbord of luisterend oor. John, we gaan je missen als fractielid, maar ik ben ervan overtuigd dat we je nog vaak zullen zien.

De burgemeester zei het al, waar ben je als raadslid zonder je thuisfront. Daarom krijgen jullie namens D66 De Bilt een dinerbon, alle avonden kunnen we niet vervangen, maar 1 avond kunnen we jullie toch aanbieden