“Met bomen kun je geen huizen verduurzamen!”

D66 Borsele wil méér dan een natuurcompensatieplan met compensatiefonds.

Natuurcompensatie

De gemeente Borsele verdient naast de natuurcompensatie een algemene financiële compensatie voor de effecten op het waardevolle cultuurlandschap en de leefomgeving.

Landschap

Het effect op ons landschap is groot; natuurcompensatie vooraf regelen, zoals naar voren komt uit het rapport van Ton ten Thij, is uiteraard gewenst, maar D66 vindt dat er niet alleen gekeken kan worden naar de gevolgen voor de natuur.

Beeld: Annet van de Ree

Energieportaal

“We mogen steviger inzetten op compensatie voor heel Borsele als ‘energieportaal voor het achterland’,” vindt Annet van de Ree, fractievoorzitter D66.

Het effect op het landschap is onomkeerbaar en blijvend tot ver na 2050. Financiële compensatie van het Rijk of Brussel voor de effecten van grote energieprojecten in Borsele is volgens D66 meer dan redelijk. “Er ligt een grote uitdaging in de energietransitie voor
onze eigen inwoners. Verduurzaming van veel oudere woningen is kostbaar en de leefomgeving moet zich voorbereiden op extremere weersomstandigheden.

En voor het behoud van het unieke landschap, cultureel erfgoed en de aanplant van het Sloebos is nog veel geld nodig.”

Sloebos

Buiten natuurcompensatie moet er vooraf grondig onderzocht worden of natuur behouden kan blijven, meent D66.

Zo bleek enkele jaren geleden geen noodzaak tot grootschalige kap van een groot deel van het Sloebos bij Borssele na aanpassing van het oorspronkelijke plan voor de 380KV aansluiting ter plaatse.