Participatie
Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen met de klimaattransitie. Dat betekent dat de klimaatmaatregelen beheersbaar en betaalbaar moeten zijn, maar vooral ook dat u als inwoner inspraak heeft over wat er in uw leefomgeving gebeurt. Concreet stellen wij het volgende voor:
- Klimaatagenda. Stel een klimaatagenda op. Maak daarin duidelijk wie de grootste vervuilers zijn en hoe zij de rekening gaan betalen.
- Sociale innovatie. Zet in op sociale innovatie, door te kijken naar deelvoorzieningen, (buurt/dorps-) energiecoöperaties en warmtenetten.
- Luisteren. Luister naar de inwoners. Zonnepanelen en windmolens zetten we daar neer waar draagvlak is. Zonnepanelen zetten we bovendien eerst op daken, voordat we ze op land zetten. Samen met onze agrarische ondernemers gaan we zo snel mogelijk aan de slag met het realiseren van EAZ-windmolens.
- Subsidies. Stel subsidieregelingen in voor het realiseren van groene daken, zonnepanelen, betere isolatie en warmtepompen, zodat ook inwoners met een kleinere portemonnee mee kunnen doen
- Werk. De klimaattransitie kan banen opleveren. Het is daarom belangrijk dat de gemeente een vestigingsklimaat creëert waarbinnen de juiste bedrijven aangetrokken worden. Ook dient de gemeente samen met (hoge-)scholen en universiteiten een coördinerende rol op te pakken. Zo zorgen we ervoor dat opleidingen en werk zo veel mogelijk op elkaar aansluiten.
- Gebiedsfonds. Momenteel zijn er gebiedsfondsen voor het zonnepark in Exloo en het windpark voor de 7 betreffende kernen. Wij vinden het belangrijk dat deze goed blijven functioneren. De kaders en spelregels zijn immers door de gemeente bekrachtigd, indien het mis gaat zou de gemeente moeten ingrijpen. Monitoring vanuit de gemeente is hier dus van groot belang.