Wethouderschap met een jong gezin
– ondanks alle steun van thuis –
nu niet te combineren

De afgelopen acht jaar heb ik me ingezet als commissielid, raadslid en de laatste jaren als
wethouder voor onze gemeenschap, de gemeente Beuningen. Ik heb mezelf nog nooit zo
goed op mijn plek gevoeld als in dit ambt, waarin ik de verbindende factor mocht zijn met
mooie inwoners, het onderwijs, ondernemers en ambtenaren.

Brief aan de gemeenteraad van onze wethouder

Beuningen, 4 oktober 2024

Aan de gemeenteraad van de gemeente Beuningen
Geachte raadsvoorzitter
Geachte raads- en commissieleden,

De afgelopen acht jaar heb ik me ingezet als commissielid, raadslid en de laatste jaren als wethouder voor onze gemeenschap, de gemeente Beuningen. Ik heb mezelf nog nooit zo goed op mijn plek gevoeld als in dit ambt, waarin ik de verbindende factor mocht zijn met mooie inwoners, het onderwijs, ondernemers en ambtenaren. Waarbij ik veel vrijwilligers heb mogen leren kennen met hart voor de samenleving die ervoor zorgen dat er evenementen zijn, we kunnen genieten van kunst- en cultuur, we kunnen sporten bij de
diverse sportverengingen of elkaar kunnen ontmoeten in onze dorpshuizen. De vele afwisselingen in de interesses van inwoners, het onderwijs, de ondernemers, de samenwerking met de ambtelijke organisatie en verbonden partijen in onze regio en de fijne
samenwerking met de gehele gemeenteraad en college van B&W maakte voor mij dat elke dag anders was. Het was prachtig om op al deze velden bestuurlijk actief te zijn.

Grote uitdagingen gemeente Beuningen

De gemeente Beuningen staat voor een aantal grote uitdagingen zoals netcongestie en woningbouw. De grootste uitdaging is de gemeentefinanciën. Het Rijk geeft zowel aanzienlijk minder geld uit het gemeentefonds aan gemeenten en geeft tegelijkertijd meer taken aan de gemeenten met geen of beperkte middelen. Dat betekent dat er na de uitgaven voor wettelijke taken weinig ruimte is voor alle andere taken en ambities die we als gemeente hebben voor onze gemeente. Er is sprake van een crisis die helaas wordt veroorzaakt door de overheid zelf.

Voor de gemeenschap

Mijn werk heb ik de afgelopen acht jaren- waarvan de laatste tweeënhalf jaar als wethouder- kunnen doen vanwege het feit dat ik mezelf een aantal zaken voor ogen heb gehouden en veel steun kreeg vanuit thuis en mijn omgeving. Ik heb me altijd laagdrempelig
en benaderbaar opgesteld en ik ga altijd in gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Met een open en transparante houding met als doel te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen in het belang van de Beuningse gemeenschap. Ik denk hierbij terug aan de verplaatsing en ondersteuning van de vorige editie van Beuningen On Ice, het meedenken voor een andere positionering van de route van De Lentefeesten, het ondersteunen van dorpshuizen en verenigingen die werden getroffen door de energiecrisis. Waar ik ook met tevredenheid op terugkijk is dat we als eerste gemeente in Nederland padel beschouwen als basisvoorziening waardoor het gelijk wordt behandeld als alle andere buitensporten met eigen accommodatie. Met als doel dat leden binnen onze gemeente hun sport gaan beoefenen.

Dorpshuis de Lèghe Polder

De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik als verantwoordelijk portefeuillehouder gewerkt aan een locatiestudie en plan van eisen voor een nieuw dorpshuis de Lèghe Polder. Een intensief traject dat we samen met de gebruikers en het bestuur van de Lèghe Polder hebben doorlopen. Iets dat hard nodig is, want het gebouw dateert van 1966 toen Beuningen nog 1600 inwoners telde. Nu zijn dat er 16.000, waardoor er een gebrek is aan ruimte. De huidige locatie hebben we gezamenlijk als voorlopige voorkeurslocatie aangewezen met als doel meer ruimte komt voor sporten, voorstellingen en ontmoeten. Een huiskamer van Beuningen in de directe nabijheid van het winkelcentrum.

Inclusief Kindcentrum Klavervier

Een ander onderwerp dat me aan het hart gaat is het onderwijs. Om specifieker te zijn, een inclusief kindcentrum voor speciaal basisonderwijs Klavervier in Beuningen. Nu zijn de leerlingen gehuisvest in een separate locatie die al in de periode 2019-2024 vernieuwd had moeten zijn. Ook gaan er kinderen buiten onze gemeente naar school of de opvang om te leren. Het is niet meer van deze tijd dat er qua locatie onderscheid wordt gemaakt tussen het reguliere en speciaal onderwijs. Daarom is het mooi dat Klavervier, De Peppel, KION, Driestroom en de gemeente samen de handen ineen hebben geslagen. Samen leren, spelen, ontdekken en met elkaar delen. Dat gezamenlijk onder één dak met één visie met alle aandacht voor het kind van 0-12 jaar. Onlangs hebben we het inclusief kindcentrum aan de gemeenteraad aangeboden. Waar ik ook trots op ben is de realisatie van een nieuw schoolgebouw voor de Dromedaris.

Combineren van het wethouderschap met een jong gezin nu niet te combineren

Graag had ik mij de komende ander halfjaar nog met volle energie willen inzetten als uw wethouder, waarbij we gezamenlijk de grote opgaven waar onze gemeente mee te maken heeft konden oppakken. Ondanks al het mooie heb ik besloten om mijn ontslag als wethouder in onze gemeente Beuningen in te dienen per 4 oktober 2024. De reden daarvoor is dat het combineren van het wethouderschap met een jong gezin – ondanks alle steun van thuis – nu niet te combineren is.

Ik bedank iedereen voor het vertrouwen en de fijne samenwerking.
Met vriendelijke groet,

A.M. (Alwin) Steeg