Raad wil plan van aanpak grote Amsterdamse vervuilers ‘dit jaar nog!’

Wethouder De Jager moet met een plan van aanpak komen voor de Amsterdamse maatwerkafspraken met de grootste vervuilers. Dat heeft een ruime meerderheid van de Amsterdamse raad, op voorstel van D66-raadslid Van Schagen, besloten. Van Schagen: “We roepen de wethouder op om in actie te komen. Amsterdam loopt achter. En de maatwerkafspraken met grote vervuilers zijn essentieel voor de klimaatdoelstellingen van Amsterdam. Kom met een plan, uiterlijk voor het eind van dit jaar.”

Niet op schema 

Amsterdam is niet op weg om zijn klimaatdoelstellingen te behalen, dat heeft CE Delft berekend. Waarbij ze aangeven dat maatwerkafspraken met de grote vervuilers van de stad essentieel zijn. En ook in het Amsterdamse coalitieakkoord staat dat we met de 10 grootste vervuilers afspraken gaan maken, maar de tijd begint te dringen. De rijksoverheid heeft al wel enkele maatwerkafspraken gemaakt met de grootste vervuilers van het land, waarbij ze sturen op een CO2-reductie van 40%. 

Aanpakken

De gemeenteraad wil dat wethouder De Jager dit jaar nog met een duidelijk plan van aanpak komt voor de Amsterdamse maatwerkafspraken. Waarbij de sturingsinstrumenten van de gemeente geanalyseerd worden. Zodat het duidelijk is hoe de gemeente de grootste vervuilers kan stimuleren om de doelen te realiseren. Denk hierbij aan vergunningverlening, subsidie of leningen. Het is de bedoeling dat het plan van aanpak aansluit op de Amsterdamse klimaatdoelen.