Optoppen Amsterdamse daken: testcase voor benutten potentiële woonruimte

Op voorstel van D66-raadslid Anne Wehkamp, samen met PVDA/GroenLinks en VVD, gaat Amsterdam de barrières bij het benutten van daken voor wonen onderzoeken, op basis van een concrete casus in Buitenveldert. Ook komt er een deskundigenbijeenkomst voor dak-eigenaren, om de behoeften van dak-eigenaren beter in kaart te brengen. Wehkamp: “Er zijn veel daken met potentie, voor extra woonruimte en verduurzaming, blijkt uit het Dakenplan. Het is nu tijd voor uitvoering. Om resultaat te behalen helpt een test-casus, want zo wordt duidelijk welke beperkingen we als gemeente kunnen wegnemen.”

Dakenplan

In een stad waar de ruimte schaarser is, en het steeds warmer wordt, bieden onbenutte daken vele mogelijkheden. Een optie is om bestaande daken op te toppen, hierdoor komt er meer woonruimte vrij. Met het optoppen van bestaande bouw kunnen er alleen al in Buitenveldert 620 nieuwe woonruimtes gerealiseerd worden, blijkt uit een recente verkenning van de gemeente. Daarnaast hebben veel daken potentie op het gebied van verduurzaming, zoals het installeren van zonnepanelen, het planten van groen en het bergen van water. Het is dan ook een breed gedeelde wens van de gemeenteraad om de potentie van Amsterdamse daken te benutten.


Concrete casus voor actie


Het integrale Dakenplan van het college geeft goed inzicht in welke daken potentie hebben in de stad, een goede eerste stap. Bij de ontwikkeling van nieuwbouw wordt de effectieve inzet van daken tegenwoordig vaak meegenomen. Alleen voor eigenaren van bestaande bouw is dit lastiger, omdat ze vaak stuiten op beperkingen, zoals; regelgeving, bouwbesluiten en bestemmingsplannen. Een concrete casus – bij voorkeur in Buitenveldert – brengt de belemmeringen in kaart, zodat deze weggenomen kunnen worden. Daarnaast wordt er een deskundigenbijeenkomst georganiseerd voor dak-eigenaren, om de behoeftes beter in beeld te krijgen, zodat Amsterdam het potentieel van de daken beter kan gaan benutten.