In memoriam: Edo Spier

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat op 6 september Edo Spier (Amsterdam, 26 mei 1926) is overleden. Edo was een charismatische man die voor velen een bekende en altijd hartelijke verschijning was bij D66. 

Edo Spier werd geboren in een Joods gezin in de Rivierenbuurt en keerde na vele onderduikadressen en een periode in voormalig Nederlands-Indië terug naar Amsterdam. Aanvankelijk als journalist bij het Parool en later als architect. 

Hij is nauw betrokken geweest bij de oprichting van D66 en heeft zich ingezet in verscheidene rollen op voor- en achtergrond. Zo was hij in de jaren zeventig bestuurslid in Amsterdam. In 1986 was hij landelijk campagneleider waar hij succesvol Hans van Mierlo terug wist te halen als lijsttrekker. En in de jaren negentig was Edo Spier vier jaar senator en een aantal jaar voorzitter van het bestuur in Amsterdam. 

Als architect ging zijn werk vervolgens verder. Met zijn bijdrage aan de stad als architect ontving hij op zijn 90e verjaardag de Andreaspenning uit handen van toenmalig locoburgemeester Kajsa Ollongren. In 2004 kreeg hij een vaste aanstelling aangeboden als architectuurdocent aan de universiteit van Chicago. Naar eigen zeggen weigerde hij dit: ‘‘Ik wilde in mijn geliefde Amsterdam blijven, dichtbij mijn familie, vrouw en vrienden van D66.’’

De fractie en bestuur van D66 Amsterdam condoleren familie en vrienden met dit grote verlies. Wij zullen Edo missen in onze vereniging en partij.
 

Beeld: D66

Beeld: Alexander Schippers