Dagelijks Bestuurders van D66 aan de slag in de stadsdelen

Deze week heeft het College van Amsterdam de dagelijks bestuurders in de stadsdelen voorgedragen. Voor D66 zijn er zes kandidaten voorgedragen die elk na een hoorzitting en advies van de stadsdeelcommissie over twee weken instemming in de gemeenteraad afwachten.cFractievoorzitter D66 Amsterdam Ilana Rooderkerk: ‘‘Ik ben ontzettend trots op de ploeg die voor D66 aan de slag gaat in de stadsdelen. Juist in de stadsdelen waar het bestuur het dichtste bij de bewoners staat is een toegankelijke democratie met goed bestuur belangrijk.’’

Twee voorzitters 

In stadsdeel Centrum en Zuid levert D66 de voorzitter van het Dagelijks Bestuur. Voor Centrum draagt D66 Alexander Scholtes voor. Als stadsdeelvoorzitter zal hij veel aandacht besteden aan de Aanpak Binnenstad, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid van de binnenstad. Alexander is geen onbekende in de Amsterdamse politiek: hij was acht jaar lang actief in de stadsdeelpolitiek in Zuid en deed als politiek adviseur van voormalig wethouder Kajsa Ollongren veel ervaring op met de opgaven in Centrum. Alexander is maatschappelijk actief als lid van de Raad van Toezicht van het Indisch Herinneringscentrum en als bestuurslid van Nederlandse Vechtsportautoriteit. 
 
In stadsdeel Zuid is Bart Vink de voorgedragen stadsdeelvoorzitter. Hij heeft namens D66 van 2014 tot 2018 in de gemeenteraad gezeten. Ook was hij namens D66 in 2020 en 2021 lid van de Provinciale Staten en is hij in 2021 nog een half jaar teruggekomen als raadslid in Amsterdam. Bart is met een achtergrond in stadsgeografie, economische geografie en planologie een bedreven kracht geweest in de ruimtelijke ordening en mobiliteitsopgave van Amsterdam. Ook heeft hij zich als Joodse Amsterdammer ingezet voor de verwezenlijking van het namenmonument. 

Dagelijks bestuurders Oost, (Nieuw-)West en Noord

Naast de voorzitters heeft D66 ook nog vier dagelijks bestuurders mogen leveren in Oost, (Nieuw-)West en Noord. In stadsdeel Noord is Yassmine el Ksaihi voorgedragen. Yassmine heeft van 2014 tot en met 2017 deelgenomen in de bestuurscommissie in Noord. Hierna is zij tot haar benoeming als dagelijks bestuurder lid van de gemeenteraad. Yassmine is naast raadslid, (al 8 jaar) werkzaam als relatiemanager bij gemeente Zaanstad. Zij heeft meerdere bestuursfuncties vervuld, nu nog bij stichting Goed bezig! en stichting Pro Juventute en is betrokken bij joods islamitisch platform Mo& Moos. Yassmine is opgegroeid in Amsterdam Noord en kent het stadsdeel met al haar diversiteit als geen ander.
 
In stadsdeel Oost is Jan-Bert Vroege voorgedragen als dagelijks bestuurder. Jan-Bert heeft ruime politieke ervaring. Hij begon in 2010 in de deelraad van stadsdeel oost en heeft vervolgens twee termijnen in de gemeenteraad plaatsgenomen tot 2022. Hij heeft zich altijd ingezet voor een stad waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Nu keert hij terug naar waar het allemaal begon: zijn geliefde oost. 
 
In stadsdeel Nieuw-West is Nazmi Türkkol voorgedragen. Nazmi is al meer dan 28 jaar een bevlogen sociaal advocaat bij WLTadvocaten. Hij heeft in het afgelopen jaar in de Amsterdamse gemeenteraad ervaring op kunnen doen in de politieke arena. In Nieuw-West is hij helemaal thuis en daar gaat hij zich met veel energie en plezier inzetten voor de Amsterdammer. 
 
Thomas Hermans is in stadsdeel West voorgedragen namens D66. Thomas heeft de afgelopen drie jaar gewerkt bij de Haven van Amsterdam waar hij zich bezig heeft gehouden met de verduurzaming van het Noordzeekanaalgebied. Bij D66 is hij drie jaar lang actief geweest in het landelijk bestuur en als politiek adviseur van voormalig wethouder Abdeluheb Choho. Nu gaat hij aan de slag in stadsdeel West.