D66 wil grip op criminele winkels tegen ondermijning

Het is een bekend probleem in de Amsterdamse binnenstad: schimmige zaakjes met drie badeenden op de plank en een dikke laag stof. Fractievoorzitter Ilana Rooderkerk stelt in vragen aan de burgemeester dat er haast geboden is bij het leefbaar houden van de binnenstad. Daarom bevraagt zij het college over werkwijzen ten aanzien van ongewenste winkels met vermeende criminele activiteiten. Rooderkerk: ‘‘Het zijn straten waarin ernstige signalen zijn van ondermijning en waar het winkelaanbod door smartshops en souvenirwinkels wordt overschaduwd. We moeten alles in het werk stellen om de binnenstad leefbaarder te maken voor Amsterdammers.’’

Vergunningplicht

In 2018 is een vergunningplicht ingesteld voor de winkels in de Oude Doelenstaat en omliggende straten. De vergunningplicht stelt de gemeente in staat álle ondernemers door te lichten op geldstromen, arbeidsomstandigheden, criminele antecedenten – en in het uiterste geval uit hun zaak te zetten. Met bijvangst dat de toeristenwinkels getemperd worden. Mits hij ook goed ingezet wordt. Rooderkerk: ‘‘Naast juridische complicaties waren er ook ICT-problemen die de procedures vertraagden. Terwijl dit een effectieve maatregel zou kunnen zijn en er juist haast bij geboden is.”

Leefbaarheid binnenstad verbeteren

Precies deze vergunningplicht heeft Den haag in staat gesteld in verschillende straten winkels te sluiten of te laten stoppen. Aan misstanden rondom deze winkels kwam op die manier een einde. Rooderkerk: ‘‘In Amsterdam geven binnenstadbewoners hun buurt een 4,9 als leefbaarheidscijfer. Dat moet beter. Met de vergunningplicht kunnen we effectief de winkels met criminele activiteiten bestrijden. Daarmee moeten we de leefbaarheid voor bewoners in de Amsterdamse binnenstad vergroten.”

Vind hier de schriftelijke vragen die D66 gesteld heeft.
De burgemeester heeft in reactie in de raadszaal reeds laten weten dat ze al begonnen is aan verbetering van de aanpak.