D66-voorstel afvalstoffenheffing per persoon: ‘Eerlijker, vervuiler betaalt’

Amsterdam gaat onderzoeken of de hoogte van de afvalstoffenheffing bepaald kan worden op basis van het aantal mensen dat staat ingeschreven op een adres, dit op voorstel van D66-raadslid Marja Lust. In het huidige systeem is er een tarief voor eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Lust: “Wie vervuilt, die betaalt. Dat is nu niet zo. Want kleine huishoudens betalen naar rato meer dan grote huishoudens. Terwijl meer mensen logischerwijs meer afval maken. Dat kan eerlijker. We willen een onderzoek naar een eerlijker verdeelde afvalstoffenheffing.”

Kleine huishoudens en singels de dupe

Kleine huishoudens en singels nu de dupe
De afvalstoffenheffing betalen Amsterdammers voor het ophalen en verwerken van hun afval. De hoogte van de heffing is nu uitgesplitst in eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens, respectievelijk 352 euro en 469 euro. Dat betekent dat een single veel hogere lasten heeft dan een huishouden van vier personen. Wat gek is. Want de kosten worden lager als een huishouden groter is, terwijl de hoeveelheid afval – over het algemeen – toeneemt. Hierdoor betaalt de vervuiler in het huidige systeem niet het meest.

Onderzoek eerlijker systeem

Onderzoek eerlijker systeem

Op voorstel van D66 gaat het college onderzoeken of er een eerlijker systeem mogelijk is. Waarbij de prijs gedifferentieerd wordt op basis van het aantal personen dat staat ingeschreven op een adres. Er zijn veel gemeenten die het tarief per persoon differentiëren, bijvoorbeeld Utrecht. Het voorgestelde onderzoek gaat in ieder geval kijken naar twee versies: één op basis van het aantal ingeschreven personen, en één naar het aantal ingeschreven volwassenen op een adres. En de focus ligt op de betaalbaarheid, administratieve lasten en de uitvoerbaarheid van een eerlijker systeem.