Pim van Dam

Beeld: D66 Alphen aan den Rijn

Pim van Dam (1997) is sinds januari 2017 actief voor D66. Hij heeft tijdens zijn studies ervaring opgedaan in de medezeggenschap en bij D66. Pim is docent en geeft les in het vak mens en maatschappij op het vmbo.

  • 24 jaar
  • Boskoop
  • Boskoop
  • Hij/hem

Mijn politieke avontuur begon tijdens mijn mbo-studie onderwijsassistent. Tijdens mijn studie ging mijn school bijna failliet. Uiteindelijk besloot de Tweede Kamer om de school te redden. Voor het eerst kwam de politiek erg dichtbij, daardoor werd ik ervan bewust wat voor gevolgen een politiek besluit kan hebben. Dit had zoveel indruk op mij gemaakt dat ik actief werd bij de studentenraad. De school kreeg toen ook nog te maken met een fusie. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan over hoe een organisatie werkt. Door verschillende werkbezoeken van politici kwam ik bij D66 terecht. Vanuit de studentenraad heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je stem te laten horen, een groep te vertegenwoordigen en jezelf te bewijzen. Bij D66 zet ik mij in om mensen bewust te maken van het belang van het mbo. Door mijn mbo-achtergrond heb ik geleerd om te vechten voor mijn plekje en hoe het is om jezelf keer om te bewijzen.

Lievelingsplek in Alphen aan den Rijn (en waarom?)

Mijn favoriete plek in de gemeente is de Middelburgse polder in Boskoop. Ik kom daar graag als ik een rondje ga hardlopen en om met de hond te wandelen.

Welke kansen zie jij voor de gemeente?

Voor de gemeente zie ik veel kansen op het gebied van mobiliteit en participatie. Het mobiliteitsvraagstuk is één van de grootste uitdagingen van de gemeente Alphen aan den Rijn. Een tweede oeververbinding om de Zijde in Boskoop te ontlasten en om de verkeerssituatie veiliger te maken. Er liggen ook veel kansen op het gebied van participatie. Luister naar de ideeën van inwoners, neem ze mee in de besluitvorming en laat jongeren de democratie ervaren.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Jongeren worden gehoord. Door een jongerenraad kunnen jongeren hun stem laten horen en advies geven.
  • Erfgoed staat centraal. Door een educatief programma over het erfgoed in de gemeente houden wij de geschiedenis levend en tastbaar.
  • Iedereen kan zichzelf zijn en wordt geaccepteerd. Het is belangrijk dat de gemeente actief lhbti-activiteiten ondersteund.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij een partij die verder denkt dan morgen, die moeilijke besluiten niet uit de weg gaat en die de samenwerkingen opzoekt. Dankzij D66 heb ik een hoop geleerd, ben ik een hoop ervaringen rijker en ik veel nieuwe vrienden gemaakt.

Wat is je favoriete boek (en waarom)?

Beter wordt het niet van Caroline de Gruyter. In dit boek komen de verschillen en overeenkomsten naar voren van de Europese Unie en het Habsburgse Rijk. Als je eenmaal in dit boek begint is het moeilijk om te stoppen met lezen.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Afgelopen zomer ben ik weer eens naar het Rijksmuseum van Oudheden geweest in Leiden. Het is een prachtig museum met bijzondere stukken uit de oudheid. Als geschiedenisdocent in opleiding kijk ik hier altijd mijn ogen uit.