Kirsti van Dam

Beeld: D66 Alphen aan den Rijn

Mijn naam is Kirsti van Dam, van origine Alphense en na wat omzwervingen tijdens studie wederom mijn thuis gevonden in deze prachtige gemeente.

  • 37 jaar
  • Alphen aan den Rijn
  • Alphen aan den Rijn
  • Zij/haar

Ik denk dat het goed is als er meer vrouwen in de politiek actief worden. Dat is ook mijn reden geweest om vorig jaar “ja” te zeggen tegen een bestuurstaak bij D66 Groene Hart. Met een evenwichtige balans tussen man-vrouw krijg je evenwichtiger besluiten, is mijn ervaring.

Daarnaast is het goed om een moeder die kleine kinderen heeft op te nemen in de raad. Alphen bestaat voor een groot deel uit jonge gezinnen en het is goed als zij zich gehoord voelen en weten dat er iemand in dezelfde situatie is die hun belangen kan behartigen. In mijn ogen is deze groep inwoners op dit moment in de fractie van D66 ondervertegenwoordigd, en misschien zelfs wel in de gehele gemeenteraad.

Ik sta voor een actieve en betrokken relatie met Alphenaren. Voor hen wil ik, namens D66, het verschil maken en zorgen dat hun leefomgeving prettig is en zij zich kunnen ontwikkelen in de richting die ze willen.

Lievelingsplek in Alphen aan den Rijn (en waarom?)

Ik loop vaak met mijn twee kinderen door het centrum van Alphen, de één op zijn loopfiets en de ander op de step. We gaan graag even het dorp in om een kopje chai tea latte te halen bij onze ‘koffiemeisjes’ van Baristacafé Juul, of een vers brood bij de dames van Brood&Ko. Wat ik heel gezellig vind aan dat soort wandelingetjes, is dat je zo heel snel lokale ondernemers leert kennen en hoort wat je voor hen kan betekenen, als klant maar ook als gemeenteraadslid. Ik ben opgegroeid bij het meer en daar in de buurt wandelen geeft me ook nog steeds een fijn gevoel van ruimte.

Welke kansen zie jij voor de gemeente?

Alphen kan een regiofunctie blijven vervullen als het gaat om cultuur – een breed aanbod aan voorstellingen, concerten en andere evenementen die onze inwoners de kans bieden om leuke, vrolijke dingen te ervaren. Zeker in deze tijd van lockdowns en beperkende maatregelen is het heel belangrijk om niet alleen gezond te eten, maar ook voor een gezonde ‘mind’ te zorgen en genoeg te ontspannen. Ik denk dat ondanks de levendige online-bestellen-cultuur, het heel belangrijk is voor Alphen om een plek te blijven waar we lokale ondernemers stimuleren om de binnenstad te voorzien van een divers en aantrekkelijk winkelaanbod. De mensen in de winkel maken het verschil.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Slimme en duurzame mobiliteit: fietsers en OV krijgen ruim baan, zodat er minder overlast is, minder vervuiling, minder verkeersdruk en juist de leefbaarheid van Alphen gestimuleerd wordt.
  • Brede schooldag voor kinderen, inclusief muziek- en kunstonderwijs in een passend schoolgebouw, met professionele ondersteuning.
  • De digitale veiligheid van de gemeente kan ook nog verbeterd worden, daar wil ik me hard voor maken.

Wat betekent D66 voor jou?

Ooit, in 1966 (lang voordat ik geboren werd) presenteerde D66 zichzelf als “het redelijke alternatief”. Dit trekt mij zoveel jaar na dato nog steeds aan. Ik houd ervan om bij issues die spelen de volledige context uit te zoeken en daarna op zoek te gaan naar een oplossing die zo redelijk mogelijk is voor alle betrokkenen. Dat gebeurt niet vanuit dogma’s, maar vanuit pragmatisme. Nog een punt waarop de idealen van D66 passen bij de mijne. Ik vorm mijn mening al kijkend naar de situatie en de feiten van dat moment. Natuurlijk met een bepaalde basis aan idealen die niet uit het oog verloren wordt, maar in de politiek is een zekere mate van flexibiliteit zeer belangrijk en voor mij persoonlijk dus ook.

Daarnaast trekt het humanistische aspect van D66 mij heel erg aan. Voor mij is het belangrijk deel uit te maken van een partij die politiek bedrijft die vrij is van godsdienstidealen.

Dan wil ik graag nog de focus op onderwijs en de haalbare klimaatdoelstellingen benoemen. Als moeder van twee jonge kinderen zijn dat D66 speerpunten die mij na aan het hart liggen. De generaties die het nu voor het zeggen hebben, moeten in mijn ogen de wereld beter achterlaten dan dat ze haar aantroffen, om zo onze kinderen en kleinkinderen en de generaties na hen, een leefbare planeet te bieden.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Mijn favoriete kinderboek is Hasse Simonsdochter, omdat daarin een vrijgevochten jong meisje zich haar eigen weg door het leven baant, ondanks heel veel tegenslagen. Mijn lievelingsboek voor volwassenen kan ik echt niet kiezen. Er is zoveel inspirerends en moois geschreven.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Voordat alle theaters en bioscopen dicht moesten vanwege de lockdown, ben ik naar de Leidse Schouwburg geweest. Samen met mijn zoontje van 4 keek ik daar naar een kindervoorstelling. Ik hou van theater, omdat het je even meeneemt in een andere wereld en je ogen opent voor andere dingen dan je in het dagelijks leven tegenkomt. Dat geldt overigens ook voor series en films.