Jos van Dam

Beeld: D66 Alphen aan den Rijn

Ik ben een D66-stemmer vanaf het eerste uur. Ik was blij met de komst van D66. Sociaal en toch liberaal. Maar wat ik door alle jaren heen heb gezien is dat D66 pragmatisch politiek is blijven voeren. Er zijn geen dogma’s, maar wel nieuwe oplossingen voor nieuwe problemen.

  • 72 jaar
  • Voorburg
  • Alphen aan den Rijn
  • Hij/hem

Ik heb in mijn werkzame leven ook veel oplossingen moeten bedenken die pasten bij de ontwikkelingen van dat moment. Ik wil mij, nu ik meer tijd vrij heb, inzetten voor D66 in de gemeente

Lievelingsplek in Alphen aan den Rijn (en waarom?)

De omgeving van het oude Gemeentehuis in de kern Alphen. Het is een stijlvolle en groene plek met voor mij veel herinneringen; huwelijk, muziekschool kinderen en tegenwoordig ook woonplek van onze Alphense kinderen en kleinkinderen.

Welke kansen zie jij voor de gemeente?

Alphen en de kernen zijn om te beginnen prima woonplaatsen met goede voorzieningen. We moeten zorgen dat Alphen zich levendig blijft ontwikkelen. Dat vraagt om durf op het gebied van bouwen.

Alphen heeft een regiofunctie voor een aantal voorzieningen, ook op winkelgebied. Hoewel traditioneel winkelen terugloopt komt daar wel een andere manier van verblijf in het winkelgebied voor terug. Dat vraagt om concentratie van winkelgebieden die er aantrekkelijk uit moeten zien met voldoende afwisselende horeca, kunst, etc. Daar kan de gemeente een initiërende rol in nemen.

Alphen ligt gunstig ten opzichte van wegen en waterwegen. Dat biedt kansen Alphen verder te ontwikkelen tot een distributiestad. Dat kan prima kwaliteit werkgelegenheid brengen met een relatief lage milieubelasting.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De gemeente zich tegenover de burger meer laten profileren als dienstverlener.
  • Heel goed kijken naar de staat van de basisschoolgebouwen en speelplaatsen en die verbeteren waar het kan.
  • De grote stadsbussen weren uit het centrum van Alphen.

Wat betekent D66 boor jou?

D66 is voor mij de politieke partij waarop ik nu al sinds 1968 stem met slechts ooit één uitzondering (en dat spijt me nog altijd). De reden om de partij trouw te blijven is dat D66 ook na 55 jaar nog steeds een moderne partij is. D66 is heel pragmatisch en komt met oplossingen voor actuele problemen, maar houdt tegelijkertijd een sociaal liberaal toekomstbeleid in het vizier. D66 durft ook minder populaire maatregelen te steunen als dat echt nodig is. Het besef binnen D66 is groot dat er niet alleen makkelijke oplossingen bestaan.

Wat is je favoriete boek (en waarom)?

Nederland onder het systeemplafond van Marcel van Roosmalen. Nu ik erover nadenk geven de boeken die ik graag lees een tijdsbeeld. Mijn favoriete schrijvers zijn A.F.Th. van der Heijden en Geert Mak.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Kunstmuseum Den Haag – fysiek en online
Kröller Muller (geweldige eigen collectie) Expositie Marinus Boezem
Kerstconcert Herman van Veen in Naarden (toen dat nog kon)