Even voorstellen: Thijs de Lange

Mijn naam is Thijs de Lange en sinds september 2021 ben ik de fractieassistent van onze fractie. Ik ben altijd al geëngageerd geweest. Zo zat ik op de middelbare school in de leerlingenraad.

Op de Universiteit van Amsterdam heb ik ook van alles gedaan. Van student-lid voor de visitatie voor de voortzetting van de accreditatie (zowel voor de opleiding Frans als universiteitsbreed) en student-lid van de opleidingscommissie voor Frans. Maar het meest heb ik me er bemoeid met het beleid voor studenten met een functiebeperking. Ik heb zelf namelijk tijdens mijn geboorte een hersenbeschadiging opgelopen, waardoor vooral het aansturen van mijn motoriek moeilijker verloopt.

Sinds een paar jaar zet ik mij op landelijk niveau in voor mensen met een handicap. Misschien kent u mij nog als finalist van de verkiezing voor Minister van Gehandicaptenzaken. De kennis die ik op landelijk niveau heb opgedaan en nog steeds opdoe, wil ik graag inzetten voor de gemeenteraad van Zaanstad. Dit omdat onze gemeente het verdient om er voor iedereen te zijn. Veel mensen denken dan dat het alleen om fysieke toegankelijkheid gaat, maar het gaat er ook over dat mensen de taal van de gemeente kunnen begrijpen en dat medewerkers van een wijkteam weten hoe ze iemand kunnen helpen.

Maar naast het politieke, houd ik van taal en het podium. Een aantal jaar heb ik als dichter opgetreden. Tegenwoordig zet ik mijn jarenlange theaterervaring in als dagvoorzitter. Ik kijk ernaar uit de gemeenteraad op te kleuren met mooi geschreven betogen en een goeie dosis humor.