Thijs van den End

Beeld: Joeri Kemp

Mijn naam is Thijs van den End en ik ben geboren in Woerden, waar ik ook ben opgegroeid. Naast dat ik professioneel Paralympisch zwemmer ben, studeer ik Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy. De afgelopen periode ben ik drieënhalf jaar actief geweest als fractieassistent voor D66 Woerden. Recentelijk heb ik besloten om mij volledig te gaan richten op mijn topsportcarrière en om mijn droom, meedoen aan de Paralympische spelen, na te jagen. Nog altijd is D66 de partij waar ik mij thuis voel en welke aansluit bij mijn waarden en idealen.

  • 29 jaar
  • Woerden

In mijn jeugd heb ik altijd al aan sport gedaan, voetbal en atletiek. Na een van de eerste atletiektrainingen na de zomervakantie van 2005 kreeg ik last van mijn knie. Via de huisarts belandde ik bij de fysio voor de behandeling van een sportblessure. Maar tijdens een latere operatie bleek ik een kwaadaardige tumor te hebben. Na een aantal ‘been besparende operaties’ bleven de artsen achter de feiten aan lopen. Op twaalfjarige leeftijd moest mijn been geamputeerd worden.

Na deze heftige en zware periode kon ik ook alweer snel naar de toekomst kijken. Een van de eerste dingen die ik weer wilde doen was zwemmen en van het een kwam het andere. Al snel zwom ik mijn eerste wedstrijden en had ik weer echt een doel in mijn leven gevonden.

Persoonlijk is voor mij de belangrijkste richtingwijzer van D66 ‘Vertrouw op de eigen kracht van mensen’. Het is erg makkelijk om iemand meteen af te schrijven op zijn of haar beperking, gemakkelijker nog is het benoemen van wat iemand wel kan. Aan de andere kant is het voor jezelf ook veel motiverender om juist te kijken naar deze kansen en mogelijkheden, dan alleen maar beperkingen te zien bij jezelf.