De Fietser – Raadspraat column 17 mei 2017

Vorige week fietste ik naar de brandweer in Langbroek. Daar was een informatieavond voor raadsleden over ‘veiligheid’. We hoorden over het aantal katten in de boom, de app waarmee de commandant kan zien of er genoeg mannen klaar staan voor een uitruk, en waar de politie zoal mee bezig is. Maar daar gaat dit stukje niet over.

Ik woon zelf in De Geer, dan zit je al praktisch in Cothen. Vanaf daar is het nog een klein stukje naar die unieke rietenkapkazerne. Dus ik nam de fiets. Dat doe ik altijd als ik binnen Wijk moet zijn.

Blijkbaar is het bijzonder om fietsend naar de brandweer te gaan, want er is niet eens een fietsenrek. Ik zag maar één andere fiets. De andere raadsleden, ambtenaren en de burgemeester waren met de auto gekomen. Als raadsleden niet zo snel de fiets pakken, hebben ze misschien ook niet zoveel voeling met de problemen die fietsers tegenkomen.

Ondertussen wordt de fiets steeds belangrijker. Met de e-bike blijven ouderen steeds langer fietsen. Toeristen komen ons vaak met de fiets bezoeken. Daar moeten Wijk, Cothen en Langbroek dan wel op zijn ingericht. Op drukke dagen is er altijd een tekort aan fietsenrekken op de Markt in Wijk. Bij de rotonde-bouwput moeten fietsers nu wankelend over een paar schots en scheve staalplaten balanceren om op de Boterslootweg te komen. En probeer eens om veilig over te steken bij de Steenstraat-Zandweg-Singel…

Nu is de gemeente aan het bedenken wat er de komende tijd moet gebeuren met het verkeer. Parkeerruimte voor auto’s en overzichtelijke kruisingen zijn belangrijk. Maar als het aan mij ligt, komt er ook veel meer aandacht voor de fietser. Veilige schoolroutes, voldoende fietsenrekken, en het belang van de fietser voorop bij elk nieuw plan. En een fietsenrek bij de brandweer in Langbroek!

Kom ook een keer naar de Avond van de Raad, om te kijken hoe plannen besproken wordt. Of geef input op ons openbaar fractieberaad. Op Facebook en op onze website kunt u de datum en tijd vinden. De koffie krijgt u dan van ons.

Rijk van Geijtenbeek, D66 Wijk bij Duurstede

Wijks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 17 mei 2017, geschreven door D66 raadslid Rijk van Geijtenbeek.