Thema-avond veilig fietsen scholieren in het buitengebied

De fracties van D66 Wijk bij Duurstede en D66 Utrechtse Heuvelrug organiseren samen met fracties Open, CU en SGP Utrechtse Heuvelrug een thema-avond over veilig fietsen door scholieren in het buitengebied, met sprekers en een informatiemarkt.

U bent welkom op 14 november om 19:30 uur (inloop: vanaf 19:00 uur) in het Revius Wijk bij Duurstede.

Met de fiets naar school?

Over racebaan Steenen Brug en weer terug. Dat ervaren kinderen die uit de richting van Leersum iedere dag naar school fietsen naar Revius Wijk bij Duurstede. Of kinderen uit Wijk bij Duurstede die naar gemeente Utrechtse Heuvelrug fietsen in het kader van school.

De fracties van D66 Utrechtse Heuvelrug en D66 Wijk bij Duurstede pakten in de ochtendspits de fiets. Vanuit de richting Leersum werd er door D66 UH gefietst naar Wijk bij Duurstede. De Wijkse fractie trapte in tegengestelde richting.

Dat hebben we geweten…

Hier zijn een paar praktijkervaringen

  • De weginrichting in het buitengebied Leersum-Wijk bij Duurstede is gevaarlijk voor fietsers en er zijn nagenoeg geen gescheiden weggedeelten. De fietser loopt hier grote risico’s.
  • Juist dit gebied wordt overvloedig gebruikt door loonbedrijven en landbouwverkeer. Maar de weginrichting is niet geschikt voor veelvuldig gebruik van trekkers, opleggers en ander groot verkeer. Dit levert in de praktijk levensgevaarlijke situaties op;
  • Auto’s overtreden alle snelheidslimieten en ondertussen wijzen overheden naar elkaar. Weliswaar zegt het college van burgemeester en wethouders in Wijk bij Duurstede in antwoord op schriftelijke vragen van D66 dat het op korte termijn passeerhavens gemaakt kunnen worden. Maar de gemeente kan geen cameratoezicht -bijvoorbeeld bij Steenen Brug-  afdwingen, aldus het college.  Het Openbaar Ministerie gaat hier over en het OM kan en wil niet handhaven. Hulp is gevraagd aan de provincie Utrecht om meer delen van provinciale wegen open te stellen voor landbouwverkeer. Hierdoor zou de druk van het zware verkeer afnemen op binnenwegen, maar de Provincie Utrecht heeft ‘tot op heden dit verzoek niet gehonoreerd’, aldus B&W van Wijk. D66 is hier boos over.

Thema-avond

De fracties van D66 Wijk bij Duurstede en D66 Utrechtse Heuvelrug willen dit allemaal niet langer  afwachten. Samen met fracties Open, CU en PCG Utrechtse Heuvelrug organiseren we een thema-avond en praten we over oplossingen. Dit moet opgelost! Komt u ook?

De avond vindt plaats op maandag 14 november in het Revius Wijk bij Duurstede. Inloop vanaf 19 uur, aanvang 19:30 uur. Meer informatie via: [email protected].

Zowel vorige als huidige D66 fracties van D66 in Wijk bij Duurstede hameren op fietsgebruik, fietsvoorzieningen en boven alles veilig gebruik van de fiets. D66 is onder andere voor fietssnelwegen, voorzieningen voor de  (elektrische) fiets en dus ook voor veilige schoolroutes. De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede heeft op voorstel van D66 in 2021 besloten om de fiets een betere plek te geven in het verkeersbeleid. Dit is geen overbodige luxe als je de verkeerssituatie voor schoolgaande jeugd in het buitengebied tussen Leersum en Wijk bij Duurstede bekijkt.

Ik hoop er op dat er op 14 november concrete voorstellen volgen. D66 zal concrete oplossingen voorstellen bij verkeersplannen.  

Bart van Asperdt, fractievoorzitter D66 Wijk bij Duurstede