Armoede – Raadspraat column 18 juli 2018

Wie de jeugd heeft, heeft (g)een toekomst?)

Ik sta voor kansengelijkheid, mijn hele leven al. En al helemaal bij kinderen, die moeten naar school kunnen, vriendjes maken, buitenspelen en meer.

Het rapport “alle kinderen kansrijk” uit 2017, van de kinderombudsman sloeg dan ook in als een bom. In de samenleving en ook bij mij. In Nederland leven 378.000 kinderen in armoede. Geld voor een kinderfeestje is er niet en warme kleding ontbreekt. Meedoen met andere vriendjes -denk aan de sportvereniging- kan vaak niet. Gemeentelijke voorzieningen sluiten vaak niet goed genoeg aan bij wat kinderen echt nodig hebben, signaleert de kinderombudsman. Ik voel mij als lid van de gemeenteraad ernstig aangesproken.

Zelf hebben mijn vrouw en ik het geluk en het voorrecht om de trotse ouders te mogen zijn van 3 prachtige kinderen. Het is misschien daarom dat ik baal als een stekker als het andere kinderen ontbreekt aan kansen om gewoon mee te doen en op een fatsoenlijke manier op te groeien in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede.
Mijn oproep is dan ook gericht aan ouders in onze gemeente die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Meld je alsjeblieft bij de gemeente. Nog even afgezien van bestaande regelingen -die overigens nog lang niet altijd worden gebruikt- moet er een mouw aan te passen zijn. Maar blijf er alsjeblieft niet alleen mee zitten. Ik weet dat er een taboe rust op armoede -nog steeds- maar zeker als dat kinderen raakt, meld je dan.

D66 vestigde recent de aandacht op geld dat voor kinderarmoede is gereserveerd en op de plank is blijven liggen. Het overgrote deel van het budget (ook wel bekend als ‘Klijnsmamiddelen’) ligt op de plank en wordt dus niet besteed aan kinderen. Het college intensiveert daarom de inzet en wil deze kinderen beter bereiken en gaat daarvoor nauwer samenwerken, onder andere met de sociale dienst en met de kerken. D66 is daar blij mee en juicht dat toe. Met 378.000 kinderen in nood kunnen we gewoon niet hebben dat er geld beschikbaar is, maar dat we het niet bij die kinderen krijgen die het nodig hebben. Samen moeten we er zorg voor dragen dat alle kinderen in onze gemeente kansrijk opgroeien en gewoon mee kunnen spelen met hun vriendjes. Het goed besteden van de Klijnsmamiddelen kan een groot verschil maken voor de gelukkige jeugd van een kind.

Bart van Asperdt, raadslid D66 Wijk bij Duurstede

Wijks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 18 juli 2018, geschreven door D66 raadslid Bart van Asperdt.