Plastic vrije vuurwerk evenementen

Vuurwerkdebat

Het vuurwerkdebat in Nederland en Wijchen is gepolariseerd. Er zijn voor- en tegenstanders en er lijkt geen middenweg te zijn. D66 Wijchen denkt echter dat er op sommige punten best stappen genomen kunnen worden die voor beide groepen als prettig worden ervaren. D66 Wijchen wil evenementen leuk houden voor mens en natuur. Echter zorgt het evenementenbeleid van de gemeente Wijchen er nu voor dat er voornamelijk vuurwerk waar plastic in zit wordt gebruikt. Terwijl er goede alternatieven zijn.
Maikel Lukkezen: “Er komt veel afval vrij bij het afsteken van evenementenvuurwerk. Veel daarvan is afbreekbaar, maar het plastic in vuurwerk is nauwelijks afbreekbaar.”

Steeds milieubewuster

Fabrikanten van vuurwerk worden steeds milieubewuster. Steeds meer fabrikanten zetten stappen richting plasticvrij vuurwerk. Daarom vraagt D66 Wijchen om het evenementenbeleid van de gemeente aan te passen zodat geen onnodig plastic gebruiken in het evenementenvuurwerk.

Maikel Lukkezen: “Een vuurwerkvrij Wijchen is niet haalbaar. Maar met deze simpele aanpassing kunnen we in ieder geval de schade op de natuur beperken.”

Tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Wijchen zal D66 een motie indienen om plasticvrij vuurwerk de norm te laten worden bij evenementen.