Nieuwe sociale huurwoningen in de Valendries Wijchen

Woningen, huizen, er zijn er veel te weinig van. Vooral als je op de wachtlijst staat van Entree lijkt er geen eind aan te komen en is een wachttijd van 10 jaar voor woningen zonder loting eerder regel dan uitzondering. Een groot probleem.

Doorstroming

Doorstroming van ouderen naar een kleinere woning is daarom heel belangrijk en zien wij als één van de oplossingen voor de huidige woningnood. Op werkbezoek in de Wijchense wijk de Valendries gaan we samen met Ronald Leushuis van Talis de nieuwbouwwoningen de Alba bekijken. Hier zijn 27 appartementen met 2 slaapkamers gebouwd (driekamerwoningen) voor mensen vanaf 60 jaar.

Het bijzondere aan dit woningbouwproject is dat mensen die in een eengezinswoningen in deze wijk of in de Uilenboom wonen, als eerste zijn benaderd met de vraag of ze interesse in deze appartementen hebben. Het goede hieraan is dat daardoor ruimere huizen vrijkomen voor gezinnen met kinderen. Deze vrijgekomen huizen worden ook toegewezen door Talis aan mensen met kinderen dus niet meteen aan de eerste op de lijst met de meeste wachttijd.

Er zijn een paar keuzes gemaakt waar we het mee eens zijn: door te bouwen binnen de wijk verleid je ouderen om te verhuizen naar een kleiner appartement en komt de doorstroming op gang. Ook worden de appartementen energiezuinig en gasloos opgeleverd. Duurzaam, helemaal prima.

Belang van wonen

Iets waar we minder tevreden over zijn is de keuze voor het aantal woningen. Op beide hoeken is namelijk na inspraak met de buurt ervoor gekozen geen appartement te bouwen. Het totaal had dus op minstens twee woningen meer uit kunnen komen, 29 woningen. Er is gekozen voor het recht op uitzicht, terwijl het recht op wonen in de Grondwet staat en op dit moment voor veel mensen veel nijpender en essentiëler is in hun leven.

Het is blijkbaar moeilijk om de recht van mensen die er nog níet wonen goed mee te nemen. Dit terwijl de belangen van gevestigde bewoners vaak maar al te goed worden behartigd.
D66 pleit daarom voor het belang van wonen in plaats van het belang op uitzicht en voor de realisatie van méér woningen waar dat mogelijk is.