Gemeenteraadsleden bepleiten duurzaamheidstafel

Onder Voorschotenaren leeft de vraag naar uitwisseling van kennis en afstemming  bij duurzaamheid volop! Dat bleek onlangs weer eens in gesprekken en contacten tijdens de succesvolle duurzaamheidsmarkt  van afgelopen zaterdag 24 september. Als voorbeeld werd de succesvolle Voorschotense sporttafel aangehaald door deelnemers. Dat inspireerde Patricia Kortekaas (CDA) en Jolien Schroot (D66) tot het voorstel voor de oprichting van de duurzaamheidstafel.

Energiecrisis en klimaatverandering grijpen direct in op het dagelijkse leven van onze inwoners. Samenwerking is hier een belangrijke sleutel om elkaar te helpen en bij te staan. Bijna elk huishouden heeft vandaag grote interesse in energiebesparende maatregelen.
Er bestaat een brede behoefte aan tips en trucs, zo bleek op genoemde duurzaamheidsmarkt. Er is, dat is wel duidelijk, veel behoefte aan initiatieven om inwoners te ondersteunen.

“Ik hoorde van een coördinator van een werkgroep dat hij niet op de hoogte was dat Stichting Voor Elkaar kan helpen bij het werven van vrijwilligers, aldus raadslid Jolien Schroot (D66).
“De duurzaamheidstafel moet als een netwerk fungeren om dit soort hiaten te voorkomen”.

“We zetten als gemeenteraad bij het grote vraagstuk van verduurzaming met overtuiging in op teweeg brengen van een vliegwieleffect. En hopen dit met een duurzaamheidstafel op gang te brengen” raadslid Patricia Kortekaas (CDA).
Meer dan ooit staat duurzaamheid op de agenda van de Voorschotense politiek!

De motie is mede ondertekend door Groen Links en unaniem omarmd door de gemeenteraad. Wethouder Zoetemelk is er blij mee. ‘Wat ik zie is dat veel inwoners zoeken naar antwoorden op de vraag wat ze moeten doen om te verduurzamen. Kortgeleden is er een avond geweest over verduurzaming voor verenigingen van eigenaren van woningen. Hier werd kennis gedeeld en ontstonden mooie gesprekken over hoe je zaken aanpakt en waar je moet zijn. Een zogenaamde duurzaamheidstafel met enthousiaste deelnemers helpt om elkaar te versterken en een versnelling te geven aan de noodzakelijke veranderingen  waarvoor wij allemaal staan.’