Masterplan wonen, gebied 9

Inleiding

Op 20 februari vond de laatste raadsvergadering plaats, hier stonden diverse onderwerpen op de agenda. Toch is er de meeste discussie gevoerd over het agendapunt met betrekking tot de moties van de VVD over gebied 9 van het Masterplan wonen. Vele geïnteresseerde inwoners uit deze buurt waren ook aanwezig. Het gaat om de locatie in de NO-hoek van Bergseweg-A79.

Tijdens het debat over deze moties heeft D66 Voerendaal haar standpunt duidelijk kunnen maken, maar wij willen dit ook nog langs deze weg doen. Dit is iets vertraagd vanwege de vakantieperiode en andere werkzaamheden.

Eind 2023 hebben wij het masterplan wonen vastgesteld met de daarbij behorende locaties, waaronder gebied 9. Destijds is ons door de portefeuillehouder verzekerd dat er nog voldoende ruimte was om bij te sturen en dat wij uitgebreid zouden worden meegenomen in het proces. Onder andere door de uitvoeringsagenda die in het eerste kwartaal van 2024 zou worden opgesteld.

In de notulen van deze vergadering op 14 december 2023 is het volgende genoteerd: Portefeuillehouder zegt toe: ‘dat de raad betrokken zal worden bij de aspecten van de uitvoeringsagenda van het Masterplan Wonen via raadsbesluiten, themabijeenkomsten en/of raadsinformatiebrieven.’

Afgelopen december 2024 hebben wij de eerste Raadsinformatiebrief over het Masterplan Wonen ontvangen, waarin staat dat de eerste ontwikkeling van 120 woningen voor de deur staat in gebied 7 en 10. Dit zijn de woonlocaties in de NO- en ZO van de rotonde Heerlerweg gelegen percelen.

Weergave van mogelijke ontwikkelgebieden binnen Voerendaal en Kunrade Beeld: Knipsel uit Masterplan Wonen

Discussie in gemeenteraad

In de discussie op 20 februari 2025 lijkt portefeuillehouder Coenen zich niet te herinneren dat er een uitvoeringsagenda zou worden opgesteld. Hij vraagt waarom enkele raadsfracties een uitvoeringsagenda verzoeken, terwijl dit door het college in december 2023 zelf is opgeschreven.

Onderstaand de tekst van het college m.b.t. de uitvoeringsagenda in het raadsvoorstel van 14 december 2023:
‘Met betrekking tot de uitvoerbaarheid en de rol die wij als gemeente hierin aannemen, wordt in Q1 een uitvoeringsagenda opgesteld en ter besluitvorming in het college gebracht. In deze uitvoeringsagenda zullen wij ook de verdere doorkijk qua inzet van middelen (personeel en financieel) in relatie tot de gemeentelijke rol en positie verder uitwerken. Om de verwachtingen te kunnen managen, zal in de uitvoeringsagenda aandacht besteed worden aan deze maatschappelijke vraagstukken. Tevens zal de wijze van participatie hierin nader onderbouwd worden.’

De coalitiefracties hullen zich hierover nu anno 2025 in stilzwijgen en verschuilen zich achter het participatietraject dat nog plaats moet vinden. In de discussie tijdens de raadsvergadering wordt verder ook duidelijk dat raad en college hieraan geen eisen kunnen en willen stellen. Ook wordt gesteld dat projectontwikkelaars waarschijnlijk toch niet aan de eisen kunnen voldoen. D66 Voerendaal vindt dit geen juiste houding van raad en college en wil duidelijkheid scheppen voor onze inwoners.

Als D66 Voerendaal willen wij niet ‘zomaar’ een locatie schrappen uit het Masterplan. Dat geldt ook voor gebied 9 waarover op 20 februari j.l. naar aanleiding van VVD-moties discussie over gevoerd is. Van de andere kant wij willen wel voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen plaats vinden. Daarom hebben wij bij de aankondiging van mogelijk 120 woningen in Kunrade (gebied 7 en 10) de vraag gesteld of het niet wenselijk is dat er eerst woningen gebouwd worden in de kernen van Ubachsberg en Ransdaal. In deze kernen is namelijk meer behoefte aan nieuwe woningen, ook in het kader van de gemeenschappelijke voorzieningen die hier onder druk staan. Op onze vragen hierover reageerde het college toen dat zij hier niet op willen sturen. Het mag volgens D66 Voerendaal echter niet zo zijn dat er 500 woningen in Voerendaal/Kunrade worden gebouwd terwijl de in het masterplan opgenomen woonlocaties in Ubachsberg en Ransdaal daardoor niet meer ontwikkeld kunnen worden, indien later blijkt dat de Voerendaalse behoefte lager is dan de aantallen waarop het masterplan gebaseerd is.

Standpunt D66 Voerendaal

Wij als D66 Voerendaal zijn van mening dat wij als gemeente een stap hebben gezet met het masterplan. Bij de uitvoering van dit plan mogen gemeenteraad en college niet voor deze opgave en verantwoordelijkheid weglopen, maar moeten ook daarbij aan het stuur blijven. D66 Voerendaal wil ook voor de bouw van woningen garant staan die de leefbaarheid van onze kleinere kernen versterken en een invulling geven aan de behoefte die daar overduidelijk is. Hierbij moet zeker ook gekeken worden naar zogenaamde ‘inbreiding’, waar er gebruik wordt gemaakt van geschikte locaties binnen de kernen.

In relatie tot locatie 9 is in 2023 deze discussie ook al gevoerd. Toen hebben wij ingestemd met dit plan, met in achtneming van de toezegging van het college dat de raad nog aan zet zou komen voordat deze ontwikkeling daadwerkelijk wordt gestart. De vraag is nu wat de positie van de raad is en of de raad nog welaan zet is bij de uitvoering van het masterplan? Ontstaat straks het risico dat wij als gemeenteraad niet meer kunnen sturen bij initiatieven door de markt om een woonlocatie te ontwikkelen en dat financiële motieven prevaleren boven het belang van onze inwoners en onze gemeente? Wij hebben als gemeenteraad dit Masterplan Wonen opgesteld voor onze inwoners en toekomstige inwoners en niet voor de winsten van projectontwikkelaars.

Tot slot heeft D66 Voerendaal daarom ook de derde motie van VVD Voerendaal, waarin wordt opgeroepen tot het opstellen van een uitvoeringsagenda, gesteund. Onder meer als een signaal vanwege de nalatige houding van college en coalitie. Deze motie werd mede door het ontbreken van de steun van coalitiepartijen, niet aangenomen.

De komende periode zal gaan uitwijzen of een koerswijziging noodzakelijk is.

Als D66 Voerendaal gaan wij hiermee aan de slag