D66 maakt zich zorgen over de OGVO

Op 1 september 2023 heeft de Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO) een intentiebesluit genomen over de toekomst van het voortgezet onderwijs in de gemeente. In dit intentiebesluit kiest de OGVO voor 1 school, met 1 onderbouw- en 1 bovenbouwlocatie. De OGVO vindt de huidige situatie onhoudbaar en zegt dat deze keuze nodig is, zodat leerlingen “echt wat te kiezen hebben qua onderwijsaanbod”.


Het intentiebesluit heeft veel onrust veroorzaakt onder leerlingen, ouders en werknemers. Zo voelen leerlingen, ouders, en leerkrachten zich niet gehoord, niet betrokken in het proces en wordt er slecht gecommuniceerd. Iedereen is heel bezorgd waar dit naartoe gaat en dat snappen wij heel goed.

Wij delen deze zorgen namelijk. D66 ziet drie unieke scholen die moeten opgaan in één enorme leerfabriek. Deze school zou met 5000 leerlingen, verspreid over 2 locaties, de grootste school van Nederland worden. Maar welke invloed heeft dit op het welzijn en de ontwikkeling van de leerlingen? Welke scholen worden gekozen als toekomstige onderwijslocaties, en waarom? Wat voor invloed heeft dit op de buurten waar deze scholen liggen, bijvoorbeeld op het gebied van massaliteit en verkeersveiligheid?

D66 vindt het belangrijk dat scholieren in onze gemeente onderwijs kunnen volgen op de school die het beste bij ze past. Daarnaast moeten leerlingen zich goed kunnen ontwikkelen op de school waar ze zich prettig en veilig voelen. Wij roepen de OGVO op om duidelijker te zijn waarom ze deze keuze maken en serieuze alternatieven onderzoeken alvorens dit voorgenomen besluit uit te voeren. Ook dient de OGVO beter te communiceren met betrokkenen als leerlingen, ouders en docenten.

Op 4 oktober zal de OGVO in een presentatie aan de gemeenteraad ingaan op het voorgenomen besluit. We zullen het genomen intentiebesluit en het handelen van de OGVO zeer kritisch blijven volgen. Wij zijn op dit moment niet overtuigd van de keuze om over te gaan tot 1 school, met 2 locaties. We beraden ons daarom op politieke stappen.