Waarborg bescherming Utrechtse persoonsgegevens.

D66 is blij met het opstellen van een speciaal ‘privacy-charter’ in Utrecht. Op verzoek van D66 is er een protocol gekomen dat de bescherming van Utrechtse persoonsgegevens waarborgt bij de uitvoering van de nieuwe zorgtaken van de gemeente. D66-raadslid Roelant Rollingswier: “Het protocol maakt duidelijk dat de regie over de eigen gegevens bij de Utrechter zelf ligt. De gemeente kan daar niet bij. Zo wordt de privacy in Utrecht goed geregeld!”

Eén privacy-protocol

Eerder dit jaar riep D66 op om bij de uitvoering van de nieuwe zorgtaken één privacy-protocol voor alle buurtteams op te stellen. Rollingswier: “De inspectie heeft gemeenten vorig jaar op de vingers getikt, omdat velen onzorgvuldig omspringen met persoonsgegevens. In een buurtteam werken soms meer dan tien hulpverlenende organisaties met elkaar samen. Het delen van informatie is belangrijk voor een goede samenwerking, maar daarbij horen grondige regels over privacy. Wij willen dat Utrecht koploper wordt op het gebied van privacy.”

Wettelijke taak

De gemeente is verantwoordelijk voor het bewaken van de privacy. In het Utrechtse protocol wordt helder omschreven hoe serieus de gemeente die taak neemt. Rollingswier: “In Utrecht vormt de Wet Bescherming Persoonsgegevens de ondergrens van de privacybescherming. Utrecht stelt strenge eisen aan de opslag en het delen van gegevens, in tegenstelling tot VVD-minister Opstelten in Den Haag.” Minister Opstelten ontving deze week voor de derde maal op rij de Big Brother-award voor de grootste privacyschender van Nederland.

Praktijk

Het protocol is een belangrijk instrument om de privacy van Utrechters te kunnen waarborgen, maar dat is volgens D66 niet genoeg. Rollingswier: “Een privacyprotocol is mooi, maar het gaat uiteindelijk om de praktijk; wordt er goed mee omgegaan? D66 zal nauwlettend waken voor ongeautoriseerd gebruik van persoonsgegevens in Utrecht!”