Ook douchen met stadsverwarming moet betaalbaar zijn

Als je in Utrecht bent aangesloten op stadsverwarming, heb je weinig te kiezen en betaal je mogelijk te veel. Daarom wil D66 dat warmteleverancier Eneco openheid van zaken geeft. Raadslid Maarten Koning: “Veel huishoudens en bedrijven in Utrecht zijn aangesloten op stadsverwarming en het worden er steeds meer. Tegelijkertijd is het niet duidelijk waar zij nou precies voor betalen. Wij willen dat Eneco openheid geeft over opbrengsten en investeringen zodat we aan de slag kunnen met betaalbare, schone energie.”

Verduurzamen van energie

In Utrecht zijn veel huishoudens en bedrijven aangesloten op stadsverwarming en jaarlijks worden dat er meer. De Utrechtse leverancier van stadsverwarming is Eneco. Uit onderzoek blijkt dat warmtebedrijven te veel winst behalen, maar het is niet duidelijk hoe en waar die winst precies wordt gemaakt. Maarten Koning: “Zo’n 35.000 huishoudens en 1.000 bedrijven in onze stad weten niet waar zij precies voor betalen, omdat Eneco alleen bericht over het totaalresultaat. Wij willen dat zij een eerlijke prijs betalen. Ook willen we weten of Eneco haar geld investeert in het verduurzamen van energienetwerken. Gas is nu goedkoper dan stadsverwarming! Om de noodzakelijke stap richting duurzame energie te zetten, is het daarom belangrijk dat Eneco de boeken openstelt”.

In gesprek met Eneco

Landelijk zet Tweede Kamer lid Matthijs Sienot (D66) zich in om de minister openheid van zaken te laten geven over de winst van warmtebedrijven. D66 Utrecht heeft het Utrechtse college van B&W gevraagd om druk uit te oefenen op Eneco door in gesprek te gaan over transparantie. D66 dient daartoe onderstaande motie in tijdens de behandeling van de Programmabegroting.