Inzet drones tot minimum beperken.

Regeringspartijen PvdA en VVD willen drones gebruiken voor de handhaving van de openbare orde. Zij maken plannen om drones ook te laten vliegen na zonsondergang en boven mensenmenigten. D66 maakt zich zorgen om de privacy van de Utrechters en stelt vandaag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Privacy voorop

Drones kunnen hoog en laag vliegen. Dit zorgt er voor dat mensen herkenbaar in beeld kunnen komen. Raadslid Roelant Rollingswier : ‘Drones kunnen van alles, ook bij mensen naar binnen kijken of mensen herkenbaar filmen. Dat is een inbreuk op de privacy. De gemeente Utrecht moet zich daarom terughoudend opstellen in het gebruik van drones.’ D66 vindt dat het gebruik van drones, als dit middel al ingezet wordt, van tevoren goed onderbouwd moet zijn. Rollingswier: ‘Het filmen van mensen is een zwaar middel en moet alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan zijn. Het middel moet wel in verhouding staan tot het doel.’

Onderbouwing

De wetgeving die er nu is, is gebaseerd op modelvliegtuigen en niet op drones. Voor particulieren is bijvoorbeeld wel het verboden om boven mensenmenigten te vliegen, maar het kabinet wil een uitzondering maken voor politie en brandweer. ‘Dit zijn vergaande bevoegdheden, daarom moet de gemeente nu een duidelijk kader scheppen over wat er in Utrecht kan en mag,’ aldus raadslid Arjan Kleuver. D66 kiest vóór de privacy van de Utrechters en wil de inzet van drones daarom tot een minimum beperken.

Lees hier de schriftelijke vragen.