Blog Berdien van der Wilt

Inmiddels zijn de nieuwe raadsleden begonnen met hun werk in de gemeenteraad. Over hun eerste weken als raadslid schreven zij een blog. Berdien is als laatste aan de beurt.

Een vloek en een zucht

Mijn eerste twee maanden als raadslid. Ze zijn omgegaan in een spreekwoordelijke vloek en een zucht. Of misschien ook soms wel een letterlijke.

Twee maanden raadslid zijn staat voor mij voor twee maanden ontzettend veel nieuwe indrukken, ontmoetingen met (wijk)bewoners, scholen, en organisaties in de stad. Tientallen e-mails, de ongeschreven regels van de raad proberen te begrijpen, daar iets van vinden, maar er uiteindelijk ook van genieten. Twee maanden raadsleven is óók zoeken naar een nieuwe werk-raad-privé balans, ontdekken welk type raadslid ik wil zijn, reflecteren op eerste debatten en optredens in de wijk.

Voor de mensen om mij heen

Het voelt voor mij als de andere kant van dezelfde medaille. Waar ik eerst jaren werkte voor een mooier Utrecht als ambtenaar, ben ik nu begonnen aan een avontuur waarbij ik aan datzelfde Utrecht mag werken als volksvertegenwoordiger. Het voelt ergens hetzelfde maar ook zo anders. Hetzelfde omdat ik nog steeds voel dat ik het meeste energie krijg van het bijdragen aan de stad waar ik graag woon en wil blijven wonen, maar anders omdat ik nu, meer dan ooit, de verantwoordelijkheid voel om alles wat ik doe te doen en blijven doen voor de mensen om me heen. Buren, mede-Overvechters, kinderen en jongeren die nu naar school gaan, en volgende generaties.

Vertrouwen

Ik heb daarbij het privilege dat de prachtige portefeuilles onderwijs en taal, evenals wijkgericht werken, participatie, en dienstverlening mij zijn toebedeeld.
Het eerste raakt me omdat ik vanuit mijn eerdere werk, in de schuldhulpverlening en de armoede aanpak, zie wat het belang is van een goede en veilige start op school voor meer gelijke kansen.
Het tweede omdat ik geloof dat we landelijk en lokaal voor dezelfde grote uitdaging staan; het werken aan (en verdienen van) vertrouwen van inwoners in de overheid door meer zij aan zij met elkaar te staan, en open en betrouwbaar te handelen. Daarin heeft de lokale politiek en de gemeente een heel belangrijke rol als eerste bestuurslaag dicht bij inwoners om aan dat vertrouwen te werken en daarin samen te zoeken en te groeien.

Laat je horen

Ik ben dan ook heel blij dat ik de aankomende jaren op deze portefeuilles verder mag verwonderen, zoeken en soms vloeken in dit proces.  En ik hoop dat je me weet te vinden als waar ik voor wil gaan in Utrecht, ook datgene is wat jij belangrijk vindt, óf als je juist kritisch bent en vragen hebt. Klop aan, mail, laat je horen. Ik ga er graag met je over in gesprek.