Afscheid wethouder Anke Klein

Beeld: Gemeente Utrecht

Op 14, 15 en 16 maart vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Momenteel zijn Maarten Koning en Eelco Eerenberg in onderhandeling met GroenLinks, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie over een nieuwe coalitie. Een nieuwe coalitie betekent ook dat de D66 raadsfractie een voordracht kan doen voor wethouders. We maken graag bekend dat we binnenkort afscheid moeten gaan nemen van wethouder Anke Klein. In deze nieuwsbericht lezen jullie haar reactie, maar ook het dankwoord van onze afdelingsvoorzitter voor haar tomeloze inzet voor Utrecht en D66.
 
Anke Klein:
De afgelopen vier jaar als wethouder zijn voorbij gevlogen. Een afscheid is aanstaande. Met een lach en een traan. Ik was graag doorgegaan, maar de fractie zal mij helaas niet voordragen voor de volgende periode. Met plezier kijk ik terug en ik ben trots op wat ik samen met en voor zoveel geweldige Utrechters heb kunnen betekenen.
 
Allereerst ben ik trots op de nieuwe manier van aanmelden op de basisschool. Zodat alle ouders en kinderen een eerlijke kans hebben op een plek op de school van voorkeur. Zonder schaduwlijsten. Want alles begint met onderwijs! Vol vreugde denk ik ook aan Berlijnplein. Het circulaire cultuurcluster. Kunst en cultuur is en blijft essentieel in Utrecht. Wij mensen kunnen niet zonder inspiratie, verwondering en ontspanning. Kunst kleurt de stad en dat kan alleen met ruimte voor kunstenaars. Verantwoordelijk zijn voor de financiën vergt moed in uitdagende tijden. Vanaf het moment dat COVID zich openbaarde, heeft Utrecht het geld gericht ingezet voor wie flink geraakt werd in z’n bestaanszekerheid.
 
Dankjewel voor alles! Het is teveel om op te noemen. Ik heb genoten van alle ontmoetingen. In de binnenstad en vanuit samen stad maken, rondom erfgoed en in oost. Hopelijk tot gauw, bijvoorbeeld als we samen Utrecht 900 jaar vieren!
 
Afdelingsvoorzitter Tom Kunzler:
We zijn Anke Klein veel dank verschuldigd omdat zij zich vier jaar onvermoeibaar als wethouder ingezet heeft voor Utrecht, nadat zij al ruim 15 jaar actief is bij D66 als afdelingsvoorzitter in Den Haag en als kandidaat voor het Europees Parlement.
 
In de moeilijke coronaperiode stond zij pal voor de culturele sector en hierdoor kan Utrecht nog altijd genieten van ons rijke culturele aanbod. Ze maakte werk van kansengelijkheid door het aanmeldsysteem voor basisscholen eerlijker te maken. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor erfgoed, wijkgericht werken, omgevingsvisie Binnenstad, viering 900 jaar stadsrechten en is ze wijkwethouder Oost en Binnenstad. Al haar werk heeft zij gedaan met behoud van een gezond financieel huishoudboekje voor de gemeente en met ruimte voor participatie door alle Utrechters.
 
Het is niet niks om als wethouder te starten in een nieuwe stad en dan ook nog eens twee pittige coronajaren mee te maken. Anke werd echter binnen de kortste keren op en top Utrechts en haar tomeloze energie en betrokkenheid zijn een inspiratiebron voor ons allemaal. Wij zijn daarom enorm trots en dankbaar op hetgeen zij bereikt heeft voor en met Utrecht!
 
Afscheidsbijeenkomst en vervolgproces coalitievorming
Na de zomer volgt een afscheidsbijeenkomst waar we Anke Klein gaan bedanken voor haar inzet voor Utrecht en voor D66. Daarover ontvangen jullie binnenkort meer informatie.
 
Uiteraard informeren we jullie ook zo snel mogelijk over het verdere proces rondom de coalitievorming en over de voordracht voor wethouderskandidaten. Wanneer er een coalitieakkoord is volgt er een informatiebijeenkomst waar alle leden voor uitgenodigd zullen worden.