D66 tevreden over voorzorgsmaatregelen wijzigingen WWB.

Raadslid Anita Vink heeft enige tijd geleden het college van B en W opheldering gevraagd over wijzigingen van het ICT-systeem voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Het systeem kan niet op tijd worden aangepast aan de wetswijzigingen. Het college is hier op voorbereid en heeft tevens gezorgd voor een tijdelijk uitkeringssysteem, in samenwerking met de overige G4-steden en Wigo4it.

In de backoffice worden specialisten op de uitkeringen gezet die vallen onder de toets van huishoudinkomen. Zij zijn volledig op de hoogte van de wijzigingen en mogelijke knelpunten waardoor de kan op fouten zo klein mogelijk wordt. Het college geeft aan dat er extra kosten worden verwacht maar dat nog niet duidelijk is hoe hoog deze zullen zijn. D66 betreurt het kabinet niet wilde voorkomen dat gemeenten met dit extra werk en deze extra kosten worden opgezadeld. Als gemeenten de tijd hadden gekregen het systeem aan te passen, waren deze problemen niet ontstaan.

“Ik ben tevreden met de voorzorgsmaatregelen die de gemeente treft. Er is pro-actief gehandeld en er is nu al een tijdelijk systeem die de overgang makkelijker moet maken. Mochten er toch veel fouten worden gemaakt of hoge kosten worden gemaakt, dan zal ik wederom actie ondernemen”, aldus Vink.
Lees hier de schriftelijke vragen en de beantwoording van het college van B en W.